Het speelruimteplan van Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
15-05-2025
Het College van B en W van Amstelveen biedt de gemeenteraad het nieuwe Speelruimteplan 'Groene speelplekken voor iedereen' aan. Dit plan zet in op een gevarieerd, veilig en toekomstbestendig netwerk van speelplekken in de hele stad, met ruimte voor spel, beweging én ontmoeting.
Eigentijds. Het Speelruimteplan bevat eigentijdse doelen: speelplekken bieden verschillende speelmogelijkheden voor diverse leeftijden en ook voor de wat oudere kinderen moet er voldoende uitdaging zijn. Op meerdere plekken in de gemeente kunnen kinderen met een beperking volwaardig meespelen en er is extra aandacht voor een meer groene en natuurlijke inrichting met gras, bomen en heuveltjes, zitgelegenheid en schaduw. Uitgangspunt is dat speelplekken worden aangepast op het moment dat vervanging van toestellen noodzakelijk is.

(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)
Natuurspeelplek aan De Grote Wielen in Westwijk
Investeren. 'Gezond opgroeien is een speerpunt van de gemeente Amstelveen. Met dit plan investeren we niet alleen in speelplezier, maar ook in gezondheid, vergroening en verbondenheid in de buurt. We willen dat ieder kind – met of zonder beperking – in Amstelveen veilig en vrij kan spelen, ontdekken en opgroeien' - zegt Floor Gordon (D66) wethouder Gezonde leefomgeving. Om dit mogelijk te maken, stelt het College van B en W de gemeenteraad voor om jaarlijks € 150.000 extra uit te trekken voor het vervangen van speeltoestellen.
Daarnaast wordt incidenteel € 1,5 miljoen gevraagd, verspreid over drie jaar, voor zwemwaterinstallaties bij zes speelbadjes om te voldoen aan nieuwe waterkwaliteitsnormen. Het plan is om de speelbadjes in fasen te renoveren. Vooraf start een participatietraject om na te gaan of de speelbadjes nog voldoen of dat inwoners de voorkeur geven aan duurzame waterspeeltuinen met watersproeiers.
Participatie. Inwoners hebben meegedacht over het plan. Kinderen dachten mee via een kleurplaatactie en een fietstocht met de Kinderraad langs speelplekken. Daarnaast deelden bewoners hun ideeën en wensen via een digitale enquête op het online participatieplatform DenkMee.