Gemeente Amstelveen bereidt zich voor stroomuitval
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
16-07-2025
Stelt u zich eens voor: geen stroom, geen telefoon, geen internet, geen werkende koelkast, geen pin. Wat doet u dan? De gemeente bereidt zich voor op zo’n scenario: 72 uur zonder stroom. Dat doen we samen met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA) én met inwoners.
De wereld verandert snel. Grote verstoringen, zoals een cyberaanval, extreem weer of een langdurige stroomstoring, zoals recent in grote delen van Spanje en Portugal, kunnen het dagelijks leven ernstig ontregelen. Daarom heeft het kabinet alle veiligheidsregio’s en gemeenten gevraagd zich hierop voor te bereiden.
Kijk op Denkvooruit.nl. Bij een grote crisis kunnen voorzieningen tijdelijk wegvallen en hulpdiensten niet overal tegelijk beschikbaar zijn. In zo’n situatie bent u in eerste instantie op uzelf aangewezen. Het is dan ook belangrijk om daarop voorbereid te zijn. Met een paar eenvoudige stappen vergroot u uw zelfredzaamheid en kunt u anderen helpen als dat nodig is. Kijk op de landelijke website Denk Vooruit hoe u zich kunt voorbereiden. Met een paar eenvoudige stappen maakt u al een groot verschil.
Stel een noodpakket samen en maak een noodplan. Hoe beter u bent voorbereid, hoe beter u zichzelf én anderen kunt helpen. Begin met een noodpakket. Dat is makkelijker dan u denkt, want veel spullen heeft u waarschijnlijk al in huis: een zaklamp, flessen water, voedsel of een radio op batterijen. Maak ook afspraken met uw dierbaren en buren om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. Wat doet u in geval van nood? Waar liggen belangrijke spullen? Hoe kunt u elkaar bereiken? En wie heeft hulp nodig?
Hoe bereidt de gemeente zich voor? De gemeente en de VrAA werken intensief samen om voorbereid te zijn op noodsituaties. Zo maakt de gemeente plannen om ervoor te zorgen dat cruciale taken doorgaan bij een langdurige stroomuitval. Denk aan het uitbetalen van uitkeringen, het regelen van uitvaarten, het verlenen van hulp, het handhaven van de openbare orde en veiligheid en het ophalen van het afval. Daarnaast zijn de gemeente en de VrAA in gesprek met vitale partners, zoals zorginstellingen en nutsbedrijven, zodat ook zij hun werk kunnen blijven doen bij een langdurige stroomstoring.
Waar kunt u terecht bij een langdurige stroomuitval. Als elektriciteit en communicatie uitvallen, moeten er plekken zijn waar mensen terechtkunnen voor hulp en informatie. Daarom werkt de gemeente aan een netwerk van lokale informatie- en noodsteunpunten. We onderzoeken momenteel welke locaties daarvoor geschikt zijn en hoe we die kunnen inrichten. Zodra daar meer over bekend is, wordt u daarover geïnformeerd. Lees meer: op Noodpakket