Bijgewerkt: 20 april 2024

Balansventilatie Bovenkerk-Zuid in orde

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-12-2008

Onderzoek door onafhankelijk bureau TNO geeft aan dat de balansventilatie in woningen in Bovenkerk-Zuid aan de wettelijke normen voldoet. Dit blijkt uit controlemetingen uitgevoerd oktober 2008 in opdracht van de gemeente Amstelveen. In vier huur- en koopwoningen van de nieuwbouwwijk werden metingen van luchtdoorstroming verricht.

Deze metingen waren bedoeld om gemaakte afspraken over fijnafstelling te toetsen. De afspraken werden dit voorjaar gemaakt tussen overheid, projectontwikkelaar WoonGroep Holland (WGH) en aannemer UBA om het functioneren van het ventilatiesysteem in de nieuwbouwwoningen te optimaliseren. Na vragen uit de gemeenteraad in maart werden in april 2008 metingen verricht om het functioneren van het balansventilatiesysteem te controleren op luchtdoorstroming.

Bovenkerk  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een nieuwe woonwijk in Bovenkerk-Zuid


Uit het eerste onderzoek van TNO bleek dat de luchtdoorstroming in bepaalde kamers verbeterd kon worden. Betrokken partijen spraken af om een fijnafstelling uit te voeren op het ventilatiesysteem van alle woningen. De luchtdoorstroming in de ouderslaapkamer, toilet en zolderruimte bleek na de fijnafstelling steekproefsgewijs verbeterd. In bepaalde gevallen kunnen bewoners nog enige hinder ondervinden van geluid in de slaapkamer als zij de kook- en douchestand inschakelen tijdens het slapen. In de praktijk wordt tijdens de nachtelijke uren de ventilatie een stand lager gezet.

In de nieuwbouwwijk Bovenkerk-Zuid is balansventilatie met warmteterugwinning toegepast om reductie van energieverbruik en CO2-uitstoot te bereiken. Bewoners kunnen besparen op hun energiekosten wanneer zij het ventilatiesysteem correct gebruiken. Volgens landelijke instanties geeft het juiste gebruik en onderhoud van het systeem geen aanleiding tot gezondheidsklachten.

Ventilatie?

Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild of verontreinigd is, door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op natuurlijke manier of mechanisch gebeuren of zoals hieronder genoemd, ongecontroleerde en gecontroleerde ventilatie.

Balansventilatie is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Meestal wordt op de zolderverdieping een ventilatiebox geplaatst, die de vervuilde lucht afvoert en de verse lucht inzuigt. In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken, toilet.

Tegelijkertijd is de groep via een kanaal, dat in verbinding staat met de buitenlucht, verse lucht aan in lokalen zoals de leefruimte, slaapkamer blaast. Meestal ook met warmte hergebruik. (Bron: Wikipedia)

Externe link: Veelgestelde vragen over balansventilatie



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.