Bijgewerkt: 3 maart 2021

Amstelveen wil noodlijdend MKB extra steun bieden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-01-2021

Amstelveen biedt een tegemoetkoming voor noodlijdend MKB voor kosten die ondernemers gemaakt hebben voor eenmalige praktische aanpassingen direct gerelateerd aan Covid 19 maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Per 20 januari 2021 staat de subsidie regeling MKB anderhalve meter maatregelen open voor gemaakte kosten voor bijvoorbeeld plexiglasschermen. De gemeenteraad heeft voor de ondersteuning van noodlijdend MKB 1 miljoen euro gereserveerd uit het lokale coronafonds. Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor ondernemers.

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken: 'We wilden snelheid, want het water staat ondernemers aan de lippen. Het is gelukt om de subsidieregeling al in januari open te stellen. We willen de aanvragen opvolgen door een snelle beoordeling en uitkering. De regeling is simpel en effectief, met voor de aanvrager én de gemeente minimale administratieve lasten, zonder af te doen aan zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Dat is gelukt. Bedrijven hebben namelijk nú hulp nodig. Als er geld over blijft willen we, als de rijksregelingen afgeschaald zijn, met de rest het bedrijfsleven ondersteunen.'

Regeling voor noodlijdende kleine lokale ondernemingen. De subsidieregeling is uitsluitend voor kleine lokale ondernemingen met 2 tot en met 50 werknemers op peildatum 1 maart 2020, die noodlijdend zijn en nog niet op andere wijze vanuit het Lokaal coronafonds zijn gecompenseerd. Noodlijdend is minimaal 20% omzetverlies als gevolg van de corona crisis en NOW-toekenning. De bedrijven moeten klanten ontvangen en daarom een minimum bedrag aan noodzakelijke kosten hebben gemaakt om aan RIVM coronarichtlijnen te voldoen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het gesloten Café 'Het Wapen van Amstelveen' in het Oude Dorp op 13 januari 2021


Tot de doelgroep behoren in ieder geval ondernemingen die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven onder een van de volgende SBI-codes: Detailhandel (47.XX), Vervoer per taxi (49.32), Logiesverstrekking (55.XX), Eet- en drinkgelegenheden (56.XX), Reisbemiddeling, reisorganisatie, toeristische informatie- en reserveringbureaus (79. XX), Organiseren van congressen en beurzen (82.3), Haar- en schoonheidsverzorging (96.02), Sauna’s, solaria, baden e.d. (96.04). Commerciële indoor sportorganisaties, zoals fitnesscentra, sportscholen en boksscholen (93.1) die niet op enige andere wijze financiële ondersteuning van de gemeente ontvangen, kunnen eveneens in aanmerking komen voor subsidie.

Detailhandel niet via winkel of markt (47.9) valt niet onder deze regeling, omdat zij geen aanpassingen doen qua coronamaatregelen. De subsidie bedraagt maximaal € 2.500,-. Dit is o.a. afhankelijk van het aantal medewerkers, hoeveel kosten zijn gemaakt en de sector (SBI-code). De subsidie is voor materiaalkosten, zoals desinfectiemateriaal, plexiglas schermen, gezichtsmaskers en voor kosten van inhuur van derden i.v.m. coronamaatregelen.

Steekproefsgewijze controle. Door de gemeente wordt een moreel appel gedaan op de aanvragers en wordt uitgegaan van vertrouwen. In het aanmeldformulier wordt een verklaring opgenomen dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld. Het aantal documenten dat ter bewijsvoering moet worden aangeleverd is zo beperkt mogelijk gehouden. Dit allemaal om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te kunnen gaan. Wel wordt een  steekproefsgewijze controle uitgevoerd

In de huidige opzet is het uitgangspunt om zoveel mogelijk noodlijdende kleine lokale bedrijven tegemoet te komen die deze noodzakelijke kosten voor aanpassingen hebben moeten maken,. Op dit moment is dit, na zorgvuldig onderzoek, de enige mogelijkheid om bedrijven te ondersteunen, zonder dat zij gekort worden op de Rijksvoorzieningen. Het Amstelveense MKB corona steunpakket, aanvullend op alle rijksregelingen, bestaat op dit moment uit: MKB Noodlening, uitstel betalingen belasting et cetera, ondernemersloket, verruiming regelgeving en gedogen (winkelopening/laden en lossen/ruime terrassen/afhaal etcetera), werk naar werk en naar verwachting binnenkort de MKB 1,5 metermaatregelen subsidie.

Aanvragen vanaf 20 januari 2021. De gemeente werkt er met man en macht aan dat de regeling snel digitaal kan worden opengesteld. Telefonische of e-mailvragen over het indienen van een aanvraag nemen wij daarom nu nog niet in behandeling. Streven is dat vanaf 20 januari de loketten open zijn via www.amstelveen.nl/ondernemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.