Bijgewerkt: 16 april 2024

Amstelveen wil funderingsherstel aan de Amsterdamseweg handhaven

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-12-2022

Bij een bouweenheid van vijf panden aan de Amsterdamseweg is de fundering dermate aangetast dat herstelwerkzaamheden op korte termijn noodzakelijk zijn om verdere verzakking te voorkomen met het oog op de veiligheid. Omdat vooralsnog niet alle pandeigenaren hebben bevestigd mee te werken en dit wel noodzakelijk is om de fundering voor de gehele bouweenheid te kunnen verstevigen, kan de gemeente genoodzaakt zijn om bestuursrechtelijk op te treden.

Foto Amstelveen
(Bron Herbert Raat - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving

De gemeente Amstelveen heeft eerder een informatiebijeenkomst over funderingsherstel georganiseerd voor de eigenaren van de betreffende panden aan de Amsterdamseweg. Van nog niet alle pandeigenaren is duidelijk of ze willen meewerken. 'Als in een blok van vijf panden niet alle eigenaren meewerken aan de aanleg van een nieuwe fundering, dan hebben de werkzaamheden voor de andere eigenaren ook geen zin. Als wij als gemeente niet optreden, zijn de pandeigenaren die wel hun verantwoordelijkheid nemen de dupe van het niet willen meewerken van de buren. We begrijpen dat het wettelijk verplichte herstel een financiële investering vraagt van de eigenaren, maar zij zijn primair verantwoordelijk voor de staat van een pand '- zegt Herbert Raat (VVD) wethouder  Handhaving en Vergunningen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

De houten paalfundering die gebruikt is, zorgt ervoor, dat de woningen verzakken. Hierdoor zijn bij een aantal gevallen de ramen gesprongen, of de woonkamers gestut. Redenen hiervoor zijn te weinig, te korte of te dunne palen. Ook het ontbreken van een daadkrachtige zandlaag en de aantasting van schimmels zorgen voor problemen, maar ook de te lage grondwater

Funderingsherstel. Sinds 2015 is bekend dat er funderingsherstel noodzakelijk is bij een aantal panden aan de Amsterdamseweg. Door verzakkingen zijn onder meer scheve vloeren, scheuren in de muren en klemmende ramen en deuren ontstaan. Het is de wettelijke verantwoordelijkheid van een (pand)eigenaar om noodzakelijk onderhoud uit te voeren en daar de kosten voor te dragen. In dit geval is het belangrijk dat het funderingsherstel gelijktijdig wordt uitgevoerd bij de gehele bouweenheid om (meer) problemen in de toekomst te voorkomen. De gemeente kan (indien gewenst) ondersteuning bieden bij het vinden van (tijdelijke) nieuwe locaties voor de aanwezige detailhandel en het daar gevestigde bedrijf.



Grondwaterpeil. De pandeigenaren vragen de gemeente om een financiële tegemoetkoming, omdat zij vinden dat de gemeente medeverantwoordelijk is voor de verzakkingen vanwege het grondwaterbeleid. De oorzaak van de verzakkingen ligt onder meer bij een daling van het grondwaterpeil. De gemeente heeft een interne grondwaterexpert de situatie laten onderzoeken. Deze laat weten dat de gemeente geen invloed kan hebben gehad op het grondwaterpeil. De gemeente heeft in deze wijk nergens het grondwaterpeil actief gewijzigd.

Procedure. De pandeigenaren ontvangen een brief van de gemeente met uitleg over funderingsherstel en het verzoek om uitsluitsel te geven over hun bereidheid om funderingsherstel voor de bouweenheid te laten uitvoeren. Mochten niet alle eigenaren bereid zijn mee te werken, dan ziet de gemeente zich genoodzaakt om een handhavingsprocedure te starten.

Paalrot? Paalrot is een benaming voor een schimmelaantasting door droogstand van houten funderingen. Houten funderingen zijn oorspronkelijk gebouwd op 10-50 cm onder de van nature laagst voorkomende grondwaterstand. Het hoogste punt van het funderingshout werd door de gemeenten vastgelegd in de bouwvergunning, of proefheistaat ten opzichte van NAP (het Normaal Amsterdams Peil). Door allerlei oorzaken is de laagste grondwaterstand dermate gedaald, dat het bovenste deel van de houten fundering boven het grondwater uitsteekt, daardoor droog komt te staan en vervolgens wegrot.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.