Bijgewerkt: 1 mei 2017

Jan van der Togt


De Nederlandse industrieel van huishoudelijke producten Jan van der Togt ( Tomado ) was een verzamelaar van eigentijdse kunst, maar hij wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien. Hij bedacht een plan om onder de hoede van een stichting een openbare galerie te laten bouwen. Hierin zou zijn collectie veilig gesteld zijn en nog jaren na zijn dood voortbestaan.

Zijn plan werd werkelijkheid en het Museum Jan van der Togt opende in 1991 zijn deuren. Jan van der Togt overleed in 1995, maar het museum heeft de tentoonstelling voortgezet en de collectie uitgebreid.

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2014)

Museum Jan van der Togt

Het museum is gelegen in het oude Dorp van Amstelveen aan de Dorpstraat nummer 50.

vd togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De ingang van het museum

Het gebouw is voorzien van de nieuwste vindingen op het gebied van museum architectuur. Er is een vaste collectie van moderne schilder- glas en beeldhouwkunst. Daarnaast is er een afwisselend programma van (verkoop-) tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars.

Zie ook diverse tentoonstellingen in het museum.

De oprichting van het museum
Jan van der Togt wilde zijn glascollectie in een museum onderbrengen. Hij had onderzocht of dat in Gouda of Delft kon, zonder succes. Verschoor woonde in de Dorpsstraat en had daar toen ook zijn atelier. Van der Togt kwam vaak in het atelier en raakte zodoende in gesprek met Verschoor over zijn plannen. Zo kwam het dat zij samen zochten naar een goede locatie om het museum op te richten en vonden dat ruimte op de hoek van de Dorpsstraat een goede locatie kon zijn.

Voorheen was op deze hoek boekhandel A. Gille op nummer 50 gevestigd, waar menigeen nog zijn/haar schoolboeken, maar ook allerhande andere literatuur, kocht. Nummer 51 was het voormalige pand van het Amstelveens Weekblad. Beide panden werden gesloopt en na onderhandeling met de Gemeente, die een ander bestemmingsplan had, werd het toch mogelijk het van der Togt museum te verwezenlijken. Het was een ruim pand, maar niet veel later kon de naast gelegen wolwinkel worden opgekocht. Het museum kocht het pand en breidde naar voren uit.

Gille sticker Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De sticker van boekhandel A. Gille uit 1948


Dorpstraat 50 Amstelveen
(Particuliere collectie - Tekening van Douwe van der Leest - 2004)

De Dorpsstraat 50, 52, 54 en 56 in de jaren 50


Toen het museum er eenmaal was, kocht van der Togt nog meer kunst. Hij had een andere smaak dan Verschoor, hetgeen soms tot een heftige discussie leidde. Na het overlijden van van der Togt, werd er door de familie veel geld gehaald uit het museum en er was geen subsidie. Verschoor vond bedrijven die het museum wilden sponsoren en richtte de Stichting Vrienden van het Museum op.

Vrienden van het museum
Voor een jaarlijkse bijdrage van € 35 kan iedereen zich een Vriend van het Museum noemen. Door dit lidmaatschap kunnen ze meedoen aan de activiteiten van het museum en daardoor meer verbondenheid tonen met de collectie. Maar ook kunnen ze voor een speciale prijs een kunstwerk kopen, of hierop korting krijgen. De Stichting Vrienden beheert de activiteiten.

15 jarig Museum van der Togt
Op 22 november 1991 werd het museum geopend door de toenmalige burgemeester Van Diepen en headhunter Johan de Vroedt. Natuurlijk was Jan van der Togt zelf aanwezig samen met de directeur Jan Verschoor. Ter gelegenheid van het 3de lustrum, besloot Verschoor om van der Togt's glascollectie van ruim 200 glasobjecten, ten toon te stellen, zoals die ook getoond werd tijdens de opening.

Op dinsdagavond 21 november 2006 vierde de directie en de Stichting Vrienden van Museum Jan van der Togt, het feit dat de galerie 15 jaar geleden werd geopend. Op deze avond ging het museum speciaal voor de Vrienden van het museum open en kon iedereen genieten van een feestelijk buffet. Een dixieland band ontving de Vrienden

Tijdens het feest werden kunstwerken verloot onder de aanwezige Vrienden, zoals: enkele zeefdrukken van Corneille uit 1994, mondgeblazen schalen uit Litouwen, ets/ aquarellen van Kees de Waal, kom van Eric Lindgren (Zweden) en een gesigneerde schaal van Henryk Rysz. In totaal 15 kunstobjecten.

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Ron Post de voorzitter van de Vrienden, aan het woord

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Jan Verschoor, directeur van het museum, bedankte de vrijwilligers voor hun inzet

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De kunstwerken werden verloot aan de Vrienden van het museum

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het was erg druk bij de tafels van het buffet

vd Togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Dus was er nog even tijd om de kunstwerken te bezichtigen


Tijdens het jubileumfeest konden de Vrienden het nieuwe kantoor van de directie van het museum bekijken op de eerste etage. De verbouwing van dit kantoor werd grotendeels door de Vrienden gefinancierd.

Zie voor speciale gebeurtenissen de rubriek
Foto's en Verhalen - Museum Jan van der Togt.

Website: Museum Jan van der Togt