Bijgewerkt: 23 april 2024

Zonnige Open Dag 2020 bij SAKB KunstLokaal

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/SAKB
13-09-2020

De nazomer heeft vaak mooie zonnige dagen en zo was het ook op zondag 13 september 2020 toen het SAKB KunstLokaal van de Stichting Amstelveense Kunst Belangen om 11.00 uur haar deuren opende voor belangstellenden.

Het beloofde een bijzondere dag te worden, omdat de Japanse Gemeenschap Amstelveen met de SAKB meedeed en de beide gebouwen aan de Ouderkerkerlaan 14 en 15 van de SAKB waren opgenomen in de route van de Open Monumentendag. Ook zou er een delegatie van de Japanse ambassade uit Den Haag komen en burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen zou de opening verrichten. Voordat alle hooggeplaatste mensen arriveerden liep de redactie van Amstelveenweb.com vast rond om de kunstwerken van de leraren en hun leerlingen vast te leggen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De Open Dag van SAKB begint voor de redactie in deze zaal


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Een zaal vol met schilderijen, maar het is onduidelijk wie de makers zijn


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het schilderij van Gonny Wischhoff

Vanwege de mooie dag stonden de kramen met inderdaad veel Japanse dames, Japanse heren zijn zeker niet zo creatief(?!) met hun werken rondom het gebouw. De looproute met pijlen aangegeven zorgde ervoor dat men in de smalle gangen niet te dicht op elkaar liep. Wilde iemand tegen de stroom in, dan werd deze gewezen op de corona maatregelen en ook stonden her en der de flesjes desinfectans om tussendoor even de handen te ontsmetten. In alle lokalen waren de werken tentoongesteld: schilderwerken, aquarellen, beeldhouwwerken en al wat dies meer zij. De docenten van de betreffende groep stonden erbij en gaven desgewenst voorlichting over de mogelijkheden tot het volgen van een cursus of workshop.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Schilderijen aan de muur zonder vermelding van de maker en de titel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Masako Higashi met haar ikebana creaties. Ikebana (生け花, 活け花, "bloemen schikken" of "bloemen levend maken") is de Japanse kunst van het bloemschikken. Het staat ook bekend als Kadō (華道, "way of flowers"). De traditie gaat terug tot de Heian-periode, toen bloemenoffers werden gemaakt op altaren. Later werden bloemstukken in plaats daarvan gebruikt om de tokonoma (alkoof) van een traditioneel Japans huis te versieren. Ikebana bereikte zijn eerste hoogtepunt in de 16de eeuw onder de invloed van boeddhistische theemeesters en is door de eeuwen heen gegroeid, met talrijke verschillende scholen die vandaag de dag nog steeds bestaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Japanse kalligrafie (書道, shodō) ook wel shūji (習字) genoemd is een vorm van kalligrafie, of artistiek schrijven, van de Japanse taal. Lange tijd was de meest gewaardeerde kalligraaf in Japan Wang Xizhi, een Chinese kalligraaf uit de 4de eeuw, maar na de uitvinding van Hiragana en Katakana, de Japanse unieke syllabi, ontwikkelde zich het kenmerkende Japanse schrijfsysteem en produceerden kalligrafen stijlen die eigen zijn aan Japan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Hier kunnen de bezoekers kleurrijke cadeaus kopen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Plotseling komen twee Japanse vrouwen aangelopen in prachtige kimono's. De kimono (きもの/着物) ('ding om te dragen' - van het werkwoord ki (着), 'om te dragen (op de schouders)' en het zelfstandig naamwoord mono (物), ('ding') is een traditioneel Japans kledingstuk en de nationale jurk van Japan. De kimono is een plat, T-vormig kledingstuk met vierkante mouwen en een rechthoekig lichaam, links over rechts gedragen, tenzij de drager overleden is. Het wordt altijd gedragen met een obi (een riem met zowel traditionele Japanse kleding als uniformen voor Japanse vechtsporten) en meestal gedragen met accessoires zoals zōri (platte en gedrukte Japanse sandalen gemaakt van rijststro) en tabi (traditionele Japanse sokken sokken uit de 15de eeuw)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marjon de Jong begon in 2005 bij de SAKB met met houtskooltekenen en vervolgens met pastelkrijt. Zo in kleur gaf dat weer een heel ander beeld. Na weer een andere cursus kwamen de penselen tevoorschijn en inmiddels is zij bedreven in het fotografisch schilderen. Zie ook de website van Marjon de Jong


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Een kraam met schilderijen. Het is wel erg opvallend, dat bij SAKB zo veel mensen volgen schildercursussen en boetseren
Zouden ze 3D beelden maken vinden ze niet zo aantrekkelijk vinden?


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

In de gymzaal van FIT en later ODIN komen langzaam maar zeker ook bezoekers binnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Schildersezels in alle soorten te zien hier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Hier kan men ook gezellig tekenen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tijdens een frisse neus halen, komt Bert de Pijper, fractievoorzitter van de ChristenUnie-Amstelveen even langs.
Hij woont in de buurt maar kwam niet binnen om bij SAKB de kunstsfeer op te snuiven


Rond 12.00 uur arriveerde de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens en werd hartelijk welkom geheten door Hans Jansen voorzitter van de Stichting Amstelveense Kunst Belangen. Hans zei: 'Tjapko Poppens heeft zich in korte tijd ontpopt, what’s in the name, tot burgervader van alle Amstelveners, omdat hij betrokken is bij de inwoners, van jong tot oud, van arm tot rijk en we zijn ongelooflijk blij dat hij hier is.' Hij vertelde verder dat hij heel graag de ambassadeur en zijn echtgenote Horinouchi van de Japanse ambassade had willen verwelkomen, maar dat daar corona was uitgebroken en zij dus in quarantaine zaten. Ook de Honorary Consul General Mr. Jos ter Avest - kan daardoor niet komen. Zij zijn alle drie niet besmet, maar dan is toch de regel om thuis te blijven. De ambassadeur gaf wel een brief af die gericht was aan de burgemeester, aan Hans Jansen himself en aan alle aanwezige dames en heren. Het origineel hiervan werd aan de burgemeester overhandigd en Hans Jansen las daarna de brief voor:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Hans Jansen voorzitter van SAKB aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Docenten van SAKB en de gasten luisteren naar de toespraken

‘Ik ben erg blij om hier vandaag door middel van deze brief toch nog een beetje aanwezig te zijn bij dit culturele evenement in Amstelveen, het hart van de Japanse gemeenschap in Nederland. Onze landen inspireren elkaar al meer dan 420 jaar. Ook vandaag is het uitgelezen moment om elkaar te inspireren. Het is hartverwarmend dat zelfs onder deze omstandigheden de landen samen komen Het laat zien hoe actief de Japanse gemeenschap in Amstelveen is en ook wat de kracht van vriendschap is. Dus wees creatief vandaag en laten we elkaar blijven inspireren, Dank u wel en ik wens u een fijne dag.
Hoogachtend ambassadeur Horinouchi.’

Hans Jansen vervolgde met dat het een bijzondere dag is omdat het gebouw van ODIN heel misschien gebruikt mag worden voor creatieve doeleinden voor SAKB Kunstlokaal en voor activiteiten van verschillende groepen de Japanse gemeenschap. Maar ook voor het wijkplatform Keizer Karelpark en andere groepen zodat het uit kan groeien voor het Centrum voor Amateurkunst van Amstelveen.

Marjolein van Doorenmaalen had speciaal voor de ambassadeur een aquarel gemaakt van een stokroos die in Japan een symbolische betekenis heeft. Nu hij deze niet in ontvangst kon nemen gaf zij de aquarel aan Eniko die het aan de ambassadeur zal geven. Hij vertelde ook dat de Japanse dames een kunstwerk met 1000 kraanvogels hebben gemaakt met wensen voor een mooie samenwerking nu en in de toekomst tussen Japan en Amstelveen en de Japanse gemeenschap en SAKB Kunstlokaal.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Hans Jansen toont de aquarel die Marjolein van Doorenmaalen speciaal vor de ambassadeur maakte

Na deze uitgebreide inleiding kreeg Tjapko Poppens het woord. Hij vond het een bijzondere eer om op deze mooie locatie te zijn en groette de aanwezigen, inclusief de kinderen en bedankte Hans voor zijn mooie woorden. Hij is trots op de gemeente, waar kunst zo’n belangrijke rol speelt en waar kunst van mensen die daarvan kunnen leven en amateurkunst samenkomt. Hij vond het jammer dat de bekende amateurkunstmarkt dit jaar niet kon doorgaan, maar hoopt dat het volgend jaar wel kan en dan zal hij zeker langskomen. Hij wil kijken naar de toekomst en vond het mooi dat de kunst van SAKB KunstLokaal en de Japanse gemeenschap hier zijn samengebracht om te leren van elkaars culturen. 'Kunst verbindt en slaat bruggen en dat is het mooie van kunst, je expressie, je energie en je creativiteit kwijt kunnen' aldus Tjapko.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen vertelde in zijn toespraak, dat hij trots is op de gemeente
waar kunst zo'n belangrijke rol speelt

SAKB KunstLokaal mag nu beide locaties van het gebouw gebruiken, dus naast hun eigen deel op nummer 14, nu ook nummer 15 waar voorheen de Christelijke ULO was gevestigd en later de Turnverenigingen FIT (Flink in Turnen) en ODIN (Ons Doel Is Nuttig). Het is een monument dus vond de burgemeester het bijzonder dat ook dit monumentale gebouw aan deze dag kon meedoen. Tot slot wenste de burgemeester iedereen deze middag heel veel plezier toe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Voor de ingang van het SAKB gebouw volgen de Japanse dames in kleurrijke kimono's de toespraken
De dame rechts heeft een bruidskleed aan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Veel Japanse inwoners van Amstelveen kwamen kijken en luisteren naar de toespraken
In Amstelveen waren 1.600 Japanners als inwoner geregistreerd in 2019


Echter de burgemeester mocht nog niet gaan rondkijken, want eerst mocht hij nog een beeldje onthullen om mee naar huis te nemen en dat was een kleine afbeelding van hemzelf, vervaardigd door Marian Sanders. Tjapko Poppens was zeer vereerd en nam het graag in ontvangst. Toen was het eindelijk tijd dat de burgemeester door de lokalen kon wandelen om kennis te maken met de diverse docenten en vrijwilligers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Voorzitter Hans Jansen introduceert beeldhouwdocent Marian Sanders met het door haar
vervaardigde borstbeeldje van burgemeester Poppens


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het kleine borstbeeld van burgemeester Poppens op de sokkel

Aangezien de redactie vooraf al was rondgelopen, keerden zij huiswaarts, want de redactie van Amstelveenweb.com wil voorkomen dat zij in quarantaine moet en zo de activiteiten niet meer kan vastleggen.



Wilt u meer weten over SAKB KunstLokaal, kijk dan op hun website: SAKB KunstLokaal,  Ouderkerkerlaan 14-15, Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.