Bijgewerkt: 2 juni 2020

Warme maaltijd gemiddeld 2 euro per persoon

Nieuws -> Informatief

Bron: NIBUD
04-01-2014

Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn

Sinds het begin van de economische crisis gaan veel Nederlanders zuiniger om met eten. Ze geven minder uit aan eten buitenshuis en besparen vaker op de dagelijkse boodschappen. Maar kun je dan nog wel gezond én lekker eten? En hoe doe je dat? Het kookboek 'Lekker voor weinig' van het Voedingscentrum en het Nibud bewijst, dat gezond én lekker eten niet duur hoeft te zijn.

2 euro per persoon

'Lekker voor weinig' bevat smaakvolle recepten voor een warme maaltijd, voor een prijs van gemiddeld 2 euro per persoon. Alle recepten zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf. De prijzen bij de recepten zijn doorberekend door het Nibud.

Schijf Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

De Schijf van Vijf is een hulpmiddel, dat in een oogopslag laat zien, hoe je gezond kunt eten. De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten


Kosten van onze voeding

Per dag geeft een Nederlandse man gemiddeld € 6,40 uit aan voeding (ontbijt, lunch, warme maaltijd, tussendoortjes en dranken). Een vrouw komt uit op € 5,89. Voor de warme maaltijd geven vrouwen dagelijks gemiddeld € 2,34 uit, mannen € 2,41. Met de recepten in 'Lekker voor weinig' kunnen consumenten per jaar een behoorlijk bedrag besparen, alleen al op de warme maaltijd.

Bespaartips

Naast recepten staan er in het boek tips om slimmer te kopen, te koken en te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan het afmeten van pasta en rijst en de koelkast op de juiste temperatuur zetten (4°C). Ook bevat het boek een overzicht met groenten die verkrijgbaar zijn per seizoen. Door te kiezen voor seizoensgroenten die op dat moment verkrijgbaar zijn, ben je vaak goedkoper uit. Daarnaast is er een handige 'Restjes top 10' in het boek opgenomen, waarmee consumenten tips krijgen wat ze kunnen doen met een restje dat ze nog hebben liggen (bijvoorbeeld aardappelen of broccoli). Het boek kost €12,95 en is te bestellen via de webshop van het Voedingscentrum.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.