Bijgewerkt: 29 maart 2024

WHO briefing van de media over COVID-19 op 16 maart 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
17-03-2020

Inleidende opmerkingen van dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus de directeur-generaal van de WHO tijdens de briefing van de media over COVID-19 - 16 maart 2020:

'Goedemiddag iedereen.

In de afgelopen week hebben we een snelle escalatie van gevallen van COVID-19 gezien. Er zijn nu meer gevallen en sterfgevallen gemeld in de rest van de wereld dan in China. We hebben ook een snelle escalatie gezien van de sociale maatregelen om afstand te nemen, zoals het sluiten van scholen en het annuleren van sportevenementen en andere bijeenkomsten. Maar we hebben niet genoeg een urgente escalatie gezien in het testen, het isoleren en het traceren van contacten - dat is de ruggengraat van de reactie.

Sociale afstandsmaatregelen kunnen helpen om de overdracht te verminderen en de gezondheidsstelsels in staat te stellen het hoofd te bieden. Handwassen en hoesten in je elleboog kan het risico voor jezelf en anderen verminderen. Maar op zichzelf zijn ze niet genoeg om deze pandemie te doven. Het is de combinatie die het verschil maakt. Zoals ik blijf zeggen, moeten alle landen een alomvattende aanpak hanteren. Maar de meest effectieve manier om infecties te voorkomen en levens te redden is het doorbreken van de transmissieketens. En om dat te doen, moet je testen en isoleren.

Je kunt niet geblinddoekt een vuur bestrijden. En we kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie er geïnfecteerd is. We hebben een eenvoudige boodschap voor alle landen: test, test, test. Test elk verdacht geval. Als ze positief testen, isoleer ze dan en zoek uit met wie ze in nauw contact zijn geweest tot 2 dagen voor ze symptomen ontwikkelden, en test die mensen ook. OPMERKING: De WHO beveelt aan om contacten van bevestigde gevallen alleen te testen als ze symptomen van COVID-19 vertonen. Elke dag worden er meer tests geproduceerd om aan de wereldwijde vraag te voldoen.

De WHO heeft bijna 1,5 miljoen tests naar 120 landen verzonden. We werken samen met bedrijven om de beschikbaarheid van tests voor de meest behoeftigen te vergroten. De WHO adviseert om alle bevestigde gevallen, zelfs milde gevallen, te isoleren in gezondheidsinstellingen, om overdracht te voorkomen en adequate zorg te bieden. Maar we erkennen dat veel landen hun capaciteit om te zorgen voor milde gevallen in speciale gezondheidsinstellingen al hebben overschreden. In die situatie moeten landen prioriteit geven aan oudere patiënten en patiënten met onderliggende aandoeningen.



Sommige landen hebben hun capaciteit uitgebreid door stadions en sportscholen te gebruiken om milde gevallen te verzorgen, met ernstige en kritieke gevallen die in ziekenhuizen worden verzorgd. Een andere optie is om patiënten met een milde ziekte te isoleren en thuis te verzorgen. De zorg voor geïnfecteerde mensen thuis kan anderen in hetzelfde huishouden in gevaar brengen, dus het is van cruciaal belang dat zorgverleners de richtlijnen van de WHO volgen over hoe de zorg zo veilig mogelijk kan worden verleend. Zo moeten zowel de patiënt als hun zorgverlener een medisch masker dragen als ze samen in dezelfde kamer zijn. De patiënt moet in een aparte slaapkamer slapen en een andere badkamer gebruiken.

Wijs één persoon toe aan de zorg voor de patiënt, idealiter iemand die in goede gezondheid verkeert en geen onderliggende aandoeningen heeft. De zorgverlener moet zijn handen wassen na elk contact met de patiënt of zijn directe omgeving. Mensen die besmet zijn met COVID-19 kunnen nog steeds anderen besmetten nadat ze zich niet meer ziek voelen, dus deze maatregelen moeten minstens twee weken duren nadat de symptomen zijn verdwenen. Bezoekers moeten niet worden toegestaan tot het einde van deze periode. Er staan meer details in de richtlijnen van de WHO.

Nogmaals, onze belangrijkste boodschap is: test, test, test. Dit is een ernstige ziekte. Hoewel het bewijs dat we hebben, suggereert dat de 60-plussers het grootste risico lopen, zijn jonge mensen, waaronder kinderen, gestorven. De WHO heeft nieuwe klinische richtsnoeren uitgebracht, met specifieke details over de zorg voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Tot nu toe hebben we epidemieën gezien in landen met geavanceerde gezondheidsstelsels. Maar zelfs zij hebben moeite gehad om het hoofd te bieden. Nu het virus naar landen met een laag inkomen verhuist, maken we ons grote zorgen over de gevolgen die het kan hebben onder bevolkingsgroepen met een hoge HIV-prevalentie, of onder ondervoede kinderen.

Daarom roepen we elk land en elk individu op alles in het werk te stellen om de overdracht te stoppen. Het wassen van uw handen zal helpen om het risico op infectie te verminderen. Maar het is ook een daad van solidariteit, want het vermindert het risico dat je anderen in je gemeenschap en over de hele wereld besmet. Doe het voor jezelf, doe het voor anderen. We vragen mensen ook om hun solidariteit te betuigen door af te zien van het hamsteren van essentiële zaken, waaronder medicijnen. Het hamsteren kan leiden tot tekorten aan medicijnen en andere essentiële producten, wat het lijden kan verergeren.

We zijn iedereen dankbaar die heeft bijgedragen aan het COVID-19 Solidariteitsfonds. Sinds we het op vrijdag hebben gelanceerd, hebben meer dan 110.000 mensen bijna 19 miljoen dollar bijgedragen. Deze fondsen zullen helpen bij de aankoop van diagnostische tests, benodigdheden voor gezondheidswerkers en ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling. Als u wilt bijdragen, ga dan naar who.int en klik op de oranje 'Donate' knop bovenaan de pagina. We zijn ook dankbaar voor de manier, waarop verschillende sectoren van de samenleving bij elkaar komen.

Dit begon met de SafeHands Challenge, die beroemdheden, wereldleiders en mensen overal ter wereld heeft aangetrokken om te laten zien hoe ze hun handen moeten wassen. Vanmiddag hebben de WHO en de Internationale Kamer van Koophandel een gezamenlijke oproep tot actie gedaan aan het wereldwijde bedrijfsleven. Het ICC zal regelmatig advies geven aan haar netwerk van meer dan 45 miljoen bedrijven, om hun werknemers, klanten en lokale gemeenschappen te beschermen en om de productie en distributie van essentiële voorraden te ondersteunen.

Ik wil Paul Polman, Ajay Banga en John Denton bedanken voor hun steun en samenwerking. De WHO werkt ook samen met Global Citizen om de Solidarity Sessions te lanceren, een reeks virtuele concerten met vooraanstaande musici uit de hele wereld. Dit is de bepalende mondiale gezondheidscrisis van onze tijd. De dagen, weken en maanden die voor ons liggen zullen een test zijn voor onze vastberadenheid, een test voor ons vertrouwen in de wetenschap en een test voor onze solidariteit. Crises als deze hebben de neiging om het beste en het slechtste in de mensheid naar boven te halen.

Net als ik weet ik zeker dat u geraakt bent door de video's van mensen die vanaf hun balkon applaudisseren voor gezondheidswerkers, of door de verhalen van mensen die aanbieden om boodschappen te doen voor oudere mensen in hun gemeenschap. Deze verbazingwekkende geest van menselijke solidariteit moet nog besmettelijker worden dan het virus zelf. Hoewel we misschien een tijdje fysiek van elkaar gescheiden moeten zijn, kunnen we samenkomen op een manier die we nog nooit eerder hebben gedaan. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En we kunnen alleen samen slagen. Dus de regel van het spel is: samen.

Dank u wel.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.