Bijgewerkt: 28 april 2024

Tentoonstelling van sieradenontwerper Ted Noten in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
05-09-2023

Van 4 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024 is in Museum JAN in Amstelveen een tentoonstelling te zien over Ted Noten. Deze internationaal bekende sieradenontwerper/kunstenaar viert in 2023 zijn 30-jarige carrière.

Noten bevraagt de functie van het sieraad en buigt zich over thema’s als waarde, status en originaliteit. Zijn afwisselende oeuvre omvat sieraden maar ook installaties en performances. Noten schopt tegen schenen en heilige huisjes, verwart en speelt in op de hebberigheid van de mens. Dit alles met een verademende dosis humor. Naast een representatieve selectie uit Notens werk zijn stukken te zien over dezelfde thema’s van 22 opkomende en meer gevestigde makers.

Ted Noten. Noten (1956) volgde zijn opleiding tot sieraadontwerper aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werd bekend door zijn tassen en sieraden waarbij voorwerpen als pistolen, sieraden maar ook dode dieren als een kameleon werden ingegoten in blokken acrylaat (PMMA).

Ted Noten is een geëngageerde, kritische maker die zijn vakgebied en ook maatschappelijke thema’s onder de loep neemt. Niet dwingend en belerend, maar op een humoristische en nuchtere manier. In de sieradenwereld zijn hoogwaardige materialen de norm, Noten gebruikt al zijn hele carrière onconventionele materialen en technieken die verrassen en verwonderen, zoals kauwgum, acrylaat en 3D-prints.

Foto Amstelveen
(Foto Museum JAN/Gijs Klunder - 2023)

Ted Noten in zijn atelier

Inspiratie doet hij op om zich heen: de wereld is zijn atelier. Tijdens verre reizen en toevallige ontmoetingen maar ook op straat in Den Bosch komen de ideeën. Regelmatig begint hij aan een nieuw werk zonder vooropgezet plan, zodat er ruimte blijft voor spontaniteit.


Museum JAN maakte voor Ted Noten & co. - over waarde een representatieve selectie uit het oeuvre van Noten, van de beroemde tas met revolver in acrylaat gegoten en de broches die de koper zelf van kauwgum kon modelleren tot de schoenen met gouden inlegzolen, geïnspireerd op het indrukwekkende verhaal van een concentratie-kamp-overlevende. Eén werk is nog steeds in wording en de bezoekers van Museum JAN kunnen daaraan bijdragen. Wanna Swap Your Ring? nodigt bezoekers uit om een eigen ring te ruilen voor een 3D-geprinte Miss Piggy-ring van Noten. Deze installatie is al in verschillende andere steden te zien geweest en het resultaat is overal anders. De ingeleverde ringen worden onderdeel van het grote project The Ring Defines a City / The Ring Defines a Culture.

Onder de naam Incubators presenteert Noten zijn meest recente werk, een serie sieraden gewijd aan persoonlijkheden die hem aan het denken hebben gezet - in positieve of negatieve zin. ‘Geen romantische verering maar een sieraad voor mensen die iets in me opriepen: afschuw, bewondering, ontroering: het kan alle kanten op. Grote en kleine momenten in mijn leven die me bij zijn gebleven.’ Van Lady Gaga tot de fictieve Spock uit de Star Trekserie en van de eerste vrouwelijke metselaar tot de Bhagwan. In Museum JAN zijn twaalf Incubators te zien.

&co. Notens werk wordt gepresenteerd aan de hand van thema’s als originaliteit, waarde, materiaalkeuze en status, samen met werk van ontwerpers en kunstenaars die zich buigen over dezelfde vraagstukken. Zo geeft Mart Veldhuis (1991) zijn kunstwerk over zijn studieschuld precies dezelfde waarde als zijn daadwerkelijke studieschuld. Tirzo Martha (1965) verwerkt onconventionele materialen zoals gebruiksvoorwerpen, heiligenbeelden en ingeblikt eten in zijn installaties; hij lijkt te spotten met ‘waarheden’ zoals we die uit onze culturele achtergrond denken te kennen. In de sieraden van Georgina Trevino komen twee werelden bij elkaar: een oogverblindende mix van gespoten, uitgeknipte merklogo’s en pakkende woorden uit het grensgebied tussen Mexico en de VS, gecombineerd met piercings, edelmetalen en edelstenen in alle mogelijke verschillende kleuren en vormen. In het wandkunstwerk van gerecycled visserstouw stelt Joana Schneider (1990) het hedendaagse moederschap ter discussie, dat wordt beïnvloed door het ‘oordelende’ digitale tijdperk.

Deelnemers aan de tentoonstelling Ted Noten & co. - over waarde zijn: Anton Shebetko, Bastienne Kramer, Corrina Goutos, Das Leben am Haverkamp, Elsemarijn Bruys, Georgina Trevino, Jelle Mastenbroek, Joana Schneider, Joyce Overheul, Koos Buster, Kalkidan Hoex, Lernert & Sander, Lex Pott, Maarten Bel, Mart Veldhuis, Merle Bergers, Saar Scheerlings, Sander Wassink, Sanne Terweij, Sebastiaan Straatsma, Ted Noten, Tirzo Martha, Yamuna Forzani.

Bij deze tentoonstelling wordt de catalogus Ted Noten & co. uitgegeven door Waanders Uitgevers. € 23,95 ISBN 978 94 6262 519 8. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen +31 (0)20 641 57 54. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00-17.00 uur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.