Bijgewerkt: 19 april 2024

Stamboomonderzoek en DNA bij HCC

Nieuws -> Informatief

Bron: HCC!genealogie
26-09-2013

Op zaterdag 28 september 2013 organiseert de interessegroep Genealogie (stamboomonderzoek/familiehistorie) van de HCC weer een bijeenkomst in Baarn. Er wordt een tweetal lezingen gegeven. De ochtendlezing wordt gegeven door Bas Wilschut, ontwikkelaar van het computerprogramma GensDataPro. De middaglezing door Gerrit Woertman gaat over het belang van DNA bij stamboomonderzoek.

GensDataPro

Ir. Bas Wilschut programmeur, van het zeer welbekende genealogieprogramma GensDataPro, zal de meest recente versie van het programma 2.9.8.5 bespreken. De nieuwe versie staat voornamelijk in het teken van het rechtstreeks inlezen van aktegegevens die via internet beschikbaar zijn (www.WieWasWie.nl , een samenwerkingsverband van Nederlandse archieven en opvolger van GenLias).

De scans van akte's zijn later eenvoudig toe te voegen aan de in GensDataPro aangemaakte, bron. Een persoon dus. Op die manier wordt bewijsvoering gevonden en aangetoond in de stamboomgegevens. Tot voor kort was die informatie alleen handmatig toe te voegen. Op aangeven van GensDataPro-gebruikers zijn ook enkele onvolkomenheden opgelost. Er is een en ander veranderd, zodat in Google beter gezocht kan worden.

dna Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Animatie van een roterende DNA-structuur


DNA

Men kan geen krant openslaan, of er staat wel iets over DNA in. Bij het oplossen van moordzaken, DNA-spray tegen diefstal, gen-manipulatie, erfelijke ziektes, enz. Met stamboomonderzoek kan men meestal terug tot ongeveer 1700 en dan stopt het vaak door het ontbreken van schriftelijke bronnen in het archief.

Gerrit Woertman zal zich richten op genealogie en DNA en probeert vragen als 'Maar waar komen die voorouders dan eerder vandaan? Is die persoon met dezelfde achternaam nu wel, of niet familie? Die andere familie met een heel andere achternaam lijkt wel verwant, maar kan ik dat bewijzen?

Mijn voorouder is een vondeling wat nu?', te beantwoorden. Vragen die vaak voorkomen en met een simpele DNA-test zijn te beantwoorden. Wat kan er getest worden? Wat kost het? Hoe gaat zo'n test? Hoe ziet het resultaat eruit? Ook komen een aantal praktische voorbeelden aan bod, waardoor er daarna wel/niet bewijs is voor een vermoeden, of gerichter gezocht kan worden.

Locatie: De bijeenkomst wordt gehouden in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

Interessegroep Genealogie

De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite http://genealogie.hcc.nl  en www.stamboom.nl

DNA?

Desoxyribonucleïnezuur, afgekort als DNA, is een biochemisch macromolecuul dat fungeert als belangrijkste drager van erfelijke informatie in alle bekende organismen en virussen (met uitzondering van RNA-virussen). DNA hoort net zoals RNA tot de nucleïnezuren



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.