Bijgewerkt: 21 juli 2025

Oekraïne heeft te lijden onder zware Russische aanvallen

Nieuws -> Informatief

Bron: Bundeswehr
21-07-2025

Oekraïne heeft te lijden onder zware Russische aanvallen. Vooral de hoofdstad Kiev is zwaar getroffen. Zijn we getuige van een nieuwe golf van Russische agressie tegen Oekraïne? Wat heeft Oekraïne nodig om zich te verdedigen? Hoe is de situatie aan de frontlinies in Oost-Oekraïne? Generaal-majoor Dr. Christian Freuding van de Bundeswehr beantwoordt deze en andere vragen in deze aflevering van "Nach Gefragt". Hij is hoofd van de Plannings- en Commandostaf van het Duitse Ministerie van Defensie.

Oekraïne blijft te maken krijgen met massale drone- en raketaanvallen. De Russische luchtaanvallen zijn geconcentreerder dan aan het begin van de oorlog. Generaal-majoor Dr. Christian Freuding legt de veranderingen in de uitvoering van de luchtaanvallen uit in een interview met majoor Caroline Grosse, presentator van "Nach gefragt".



"De kwaliteit van de luchtoorlogvoering is in de loop van de oorlog aanzienlijk veranderd", zegt Freuding. Hij legt de ontwikkeling uit: Rusland had aan het begin van de oorlog al luchtoverwicht. Het gebruikte de gebruikelijke kruisraketten en raketten. In 2023 begon het toenemende gebruik van drones – voornamelijk van Iraanse makelij – in de lucht. In 2024 werden ongeveer 100 drones ingezet bij aanvallen, samen met kruisraketten of andere ballistische raketten. Dit was voorspelbaar, aangezien deze aanvallen met regelmatige tussenpozen van enkele dagen plaatsvonden, verspreid over verschillende doelen. De aanvalsintervallen zijn echter korter geworden en er worden enkele honderden drones – Freuding spreekt van wel 800 – ingezet voor de aanvallen, samen met tientallen kruisraketten, "en geconcentreerd op één doel"- aldus de generaal. Bovendien is de kwaliteit van de drones "aanzienlijk verbeterd".

Naast militaire doelen wordt ook civiele infrastructuur, zoals energievoorzieningen, aangevallen, maar ook de bevolking wordt doelbewust aangevallen. Het doel is om de samenleving oorlogsmoe te maken. Freuding voegt er echter aan toe dat deze aanpak in de oorlogsgeschiedenis niet erg succesvol is gebleken.

Het Oekraïense luchtverdedigingssysteem staat nu voor grote uitdagingen. De luchtverdedigingsarchitectuur bestaat uit twee pijlers: oudere Sovjet-systemen en westerse wapensystemen, geleverd door landen zoals Duitsland – sommige nieuw en state-of-the-art, zoals de Iris-T, en sommige beproefd, zoals het Gepard-luchtafweergeschut en de Patriot Phased Array Tracking Radar om doelen te onderscheppen. Omdat er geen munitie meer is voor de oude Sovjetsystemen, ligt de focus nu op de modernisering van de Oekraïense luchtverdedigingscapaciteiten.

Luchtverdedigingsarchitectuur: Duitsland coördineert steun. Duitsland speelt een sleutelrol in deze inspanning. Militaire steun aan Oekraïne wordt gecoördineerd in zogenaamde Capability Coalitions. Duitsland is de leidende natie in de Air Defense Capability Coalition, waarin verschillende landen deelnemen aan de ontwikkeling van een duurzaam luchtverdedigingssysteem voor Oekraïne. Dit zal het land in staat stellen zich effectief te verdedigen tegen Russische luchtaanvallen en zijn bevolking, strijdkrachten en infrastructuur te beschermen tegen raketten.

Duitsland en andere partnerlanden zijn ook betrokken bij het initiatief "Enduring Action on Air Defense" om de aanschaf van extra luchtverdedigingssystemen te financieren. Duitsland werkt momenteel intensief aan de aankoop van extra Patriot Phased Array Tracking Radar om luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne te onderscheppen van bondgenoot de Verenigde Staten.

De situatie op het slagveld. Generaal Freuding legt ook de huidige situatie op het slagveld uit. Rusland blijft het initiatief nemen en kan gestaag – zij het slechts in beperkte mate – terrein winnen. Hij denkt echter dat er waarschijnlijk geen sterke Russische troepen in de achterhoede zijn die een beslissende opmars mogelijk maken. De Oekraïense strijdkrachten zijn mobiel en flexibel in hun reactie op Russische operaties. De Russische troepen hebben moeite om de Oekraïense "veiligheidszone" binnen te dringen – een frontlinie die door drones wordt bewaakt vóór de Oekraïense posities. Freuding ziet de mogelijkheid dat Oekraïne het initiatief niet aan de frontlinie neemt, maar door de kansen die zogenaamde "diepe aanvallen" bieden – zoals recentelijk werd aangetoond in "Operatie Spinnenweb".

Tegen het einde van de uitzending blikt de generaal terug op zijn werk als hoofd van de Plannings- en Commandostaf van het Ministerie van Defensie en de Speciale Staf voor Oekraïne, aangezien hij in september de nieuwe Inspecteur-Generaal van de Landmacht wordt. Hij bedankt zijn team en herinnert aan het belang van Oekraïnes steun aan de internationale, op regels gebaseerde orde: "De vraag is of agressie zal zegevieren."

De Bundeswehr omvat de strijdkrachten van de Bondsrepubliek Duitsland en haar civiele takken. De strijdkrachten bestaan uit vier takken: Landmacht, Luchtmacht, Marine en Cyber- en Informatieruimte, alsmede de ondersteunende tak.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.