Bijgewerkt: 27 mei 2020

Nieuwe 10 euro bankbiljet onthuld

Nieuws -> Informatief

Bron: De Nederlandsche Bank
14-01-2014

Yves Mersch, lid van de Directie van de ECB, onthulde 13 januari 2014 het nieuwe € 10-bankbiljet en maakte bekend, dat het in omloop zal worden gebracht op 23 september 2014. Zoals Mersch zei: “Twaalf jaar na de invoering van de eurobankbiljetten en euromunten is het voor ons gemakkelijk ze als vanzelfsprekend te beschouwen en te vergeten, wat een ambitieus en zelfs moedig project het is geweest om de euro in te voeren.

De gemeenschappelijke munt heeft ertoe bijgedragen miljoenen Europeanen, in al onze verscheidenheid, te verenigen, en de bankbiljetten en munten zijn een tastbaar symbool van de vastberadenheid in onze steun aan de Europese Unie. Wanneer we zeggen, “De Euro. Ons Geld”, menen we dat echt!”

Hoewel het nieuwe € 10-biljet lijkt op het eerste € 10-biljet, dat in 2002 is uitgegeven, heeft het een vernieuwd uiterlijk gekregen en heeft het verscheidene nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Net als bij het nieuwe € 5-biljet is bijvoorbeeld een portret van Europa – een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd – verwerkt in het hologram en het watermer. Tijdens het onthullingsevenement merkte Yves Mersch tevens op: “Vandaag biedt ook de gelegenheid nog eens nadruk te leggen op het belang van het feit, dat de mensen vertrouwen blijven houden in de euro. Een van de belangrijkste redenen voor de invoering van een nieuwe serie bankbiljetten is te waarborgen, dat een ieder die ze gebruikt, dat in het volste vertrouwen kan blijven doen.”

10-euro Amstelveen
(Bron DNB - 2014)

Voor en achterzijde van het nieuwe 10 euro bankbiljet


Net als bij de eerste serie eurobankbiljetten, kan het nieuwe € 10-biljet gemakkelijk met de hand en het oog worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer, dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw.

De € 5- en € 10-bankbiljetten van de Europa-serie zijn duurzamer dankzij een beschermende laag. Dit betekent, dat de bankbiljetten minder vaak vervangen zullen hoeven te worden, wat de kosten vermindert en de effecten op het milieu reduceert. Mettertijd zal het Eurosysteem geleidelijk alle eurobankbiljetten in oplopende volgorde vernieuwen.

Het Eurosysteem onderneemt thans stappen om de aanpassing van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten tegen de invoeringsdatum in september te ondersteunen. Eigenaren van zulke apparatuur wordt aangeraden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met hun leveranciers of fabrikanten, opdat zij tijdig gereed zijn voor het nieuwe € 10-biljet (zie http://www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu/Directe-toegang/Partners). Op www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu  staan ook de volledige gegevens over alle eurobankbiljetten.

De nieuwe eurobankbiljetten worden over een periode van een aantal jaren geleidelijk, in oplopende volgorde, in omloop gebracht. Het € 5-biljet kwam in 2013 in omloop. In september 2014 volgt het nieuwe € 10-biljet. De coupures van de biljetten blijven onveranderd: € 5, € 10, € 20, € 50, € 100, € 200 en € 500.

De datum, waarop de eerste serie eurobankbiljetten niet langer wettig betaalmiddel zal zijn, zal ruim van tevoren worden bekendgemaakt. De bankbiljetten van de eerste serie behouden echter altijd hun waarde: zij kunnen voor onbeperkte tijd worden ingeruild bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

Effectieve bestrijding van valsemunterij

Het Eurosysteem verricht aanzienlijke inspanningen om ervoor te zorgen, dat het grote publiek en professionele geldverwerkers weten, hoe een vervalst bankbiljet kan worden herkend. Tevens zorgt het Eurosysteem ervoor, dat bankbiljettensorteer- en -verwerkingsmachines vervalsingen op betrouwbare wijze kunnen herkennen en aan de circulatie kunnen onttrekken.

In de eerste helft van 2013 zijn in totaal 317.000 valse eurobankbiljetten aan de circulatie onttrokken. In verhouding tot het aantal echte bankbiljetten in omloop gedurende die periode (ruim 15,1 miljard) is het aantal vervalsingen nog steeds heel laag.

Hoewel het huidige aantal vervalsingen geen bedreiging vormt, dienen de European Central Bank (ECB) en de nationale centrale banken waakzaam te blijven en hun bankbiljetten zo goed mogelijk tegen valsemunterij te beschermen.

De ECB werkt tevens nauw samen met de Europese Commissie (die verantwoordelijk is voor informatie over vervalsingen van euromunten) en met Europol, Interpol en de nationale politiekorpsen. Een andere verdedigingslinie is ervoor te zorgen, dat het grote publiek goed geïnformeerd is over de echtheidskenmerken. Bekijk ook de Snelgids voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten. Download de Eurobiljet app voor Android en AppleAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.