Bijgewerkt: 27 april 2024

Nationale Snertdag verbindt Amstelveense 50-plussers

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Michiel van den Berg
04-12-2023

Social-app Klup organiseert de 6de editie Nationale Snertdag als aftrap van de feestmaand december. En dan is het ineens weer december. Korte dagen, lange nachten en guur weer: een maand die niet iedereen even leuk én makkelijk vindt. De één houdt van de feestdagen, de ander ziet er tegenop. Met name alleenstaande 50-plussers zien er tegenop, zo weet social-app Klup uit ervaring.

Foto Amstelveen
(Bron Michiel van den Berg - 2023)

Een tafel met Nationale Snertdag 2022 deelnemers

Daarom heeft het de tweede zondag van december omgedoopt tot Nationale Snertdag. Op 10 december vindt alweer de zesde editie plaats. Ruim 2000 deelnemers maken op 100 locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten bij Restaurant Silversant. Organisator Zvia ontvangt 60 ‘snert-eters’.

Een donkere en soms eenzame feestmaand. Je kent het wel, donkere wintermaanden met slecht weer en weinig te doen. De kids zijn druk en het normale leven ligt vrijwel stil, met name op zondag. December zou voor iedereen een feestmaand moeten zijn. Helaas is dat voor veel mensen, met name alleenstaande 50-plussers, niet het geval. Uit ervaring binnen haar eigen community weet Klup dat er veel leden opzien tegen feestdagen en de decembermaand. Daarnaast geeft bijna de helft van de volwassenen Nederlanders aan aan zich eenzaam te voelen, zeker ook tijdens de feestdagen (*Rijksoverheid).



100 locaties en meer dan 2.000 deelnemers. Dit kan en moet anders, dacht organisator Klup. 'Door het hele land maken wij met elkaar van een snertdag een feestdag waarbij snert het verbindende middel is. We verwachten ruim 2000 deelnemers op meer dan 100 locaties. Het bijzondere hiervan is dat al deze ‘snert-activiteiten’ door leden zelf zijn georganiseerd. Van wandelingen met snert, spelletjes met snert tot een ware karaoke met snert. Lust je geen snert? Geen probleem, het draait om de gezelligheid!' -aldus Michiel van den Berg, mede-oprichter van Klup.

TV Chef Julius Jaspers geeft startschot voor 6de editie. Het doel van de Nationale Snertdag is om zo veel mogelijk 50-plussers in Nederland te verbinden door middel van snert. TV Chef Julius Jaspers omarmt dit maatschappelijke initiatief. Hij gaf vorige week in café ‘t Heemelrijck in Amsterdam het startschot voor de 6e editie. Hij kookte oer-Hollandse snert voor 25 leden van Klup en wil de deelnemers inspireren zelf snert te maken. 

De Nationale Snertdag is bedacht en georganiseerd door sociaal platform Klup. Meer informatie over de Nationale Snertdag en aanmelden vind je op https://kluppen.nl/nationale-snertdag/  en in de Klup-app.

Snert? Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van deze soep, die doorgaans 's winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.