Bijgewerkt: 20 april 2024

Moederdag 2023

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
07-05-2023

Moederdag is een jaarlijkse feestdag die in veel landen wordt gevierd ter ere van moeders. Bij deze gelegenheid geven de kinderen cadeautjes aan hun moeder, taarten, bloemen of voorwerpen die ze op school of thuis hebben gemaakt.

Deze feestdag wordt ook gevierd door volwassenen van alle leeftijden om hun moeder te eren. De datum van Moederdag varieert van land tot land, maar de meerderheid van hen heeft ervoor gekozen om het in mei te vieren. In Nederland wordt het op zondag 14 mei in 2023 gevierd

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

En schilderij van de Franse academische schilder William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - 'Moederlijke bewondering' (1869)

De eerste sporen van vieringen ter ere van moeders zijn aanwezig in het oude Griekenland tijdens de lenteceremonies ter ere van Rhea (of Cybele), de moeder van de goden en in het bijzonder die van Zeus. Deze cultus wordt gevierd op de Ides van maart in heel Klein-Azië. Romeinse religieuze festivals vieren de matrons op 1 maart tijdens de Matronalia ("matronales") en Cybele tijdens de Hilaria. Al deze vieringen vinden plaats in de lente, de maand van de vruchtbaarheid.

Het is mogelijk dat de eerste christenen de Maagd Maria vereerden door de cultussen van deze heidense godinnen te assimileren, maar het was voor hen moeilijker om deze feesten te associëren met vieringen gewijd aan moeders, vanwege de theologische vragen over haar maagdelijkheid.

In de 15de eeuw vierden de Engelsen Mothering Sunday, eerst aan het begin van de vastentijd en daarna op de vierde zondag van de vastentijd. In 1908 ontwikkelden de Verenigde Staten de moderne Moederdag zoals die vandaag gevierd wordt, door Moederdag in te stellen, ter nagedachtenis aan de moeder van de lerares Anna Jarvis. Het Verenigd Koninkrijk nam deze feestdag op zijn beurt over in 1914, waarna Duitsland het officieel maakte in 1923.

Andere landen volgden, zoals België, Denemarken, Finland, Italië, Turkije en Australië. Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd en in sommige landen is Moederdag meer een vrouwendag.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.