Bijgewerkt: 6 juli 2020

Lezing 'De orthodoxe kerk en de Russische ziel' bij Volksuniversiteit Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
09-02-2015

Op zaterdag 14 februari 2015 geeft drs. Marie-Thérèse ter Haar de lezing 'De orthodoxe kerk en de Russische ziel' bij Volksuniversiteit Amstelland. Laat u tijdens deze kennismaking betoveren door de prachtige iconen en de liturgische gezangen. Ervaar een belangrijk aspect van de 'Russische ziel' voor de Russische cultuur. De orthodoxe kerk heeft veel raakvlakken met onze rooms-katholieke kerk, maar kent ook grote verschillen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Icoon van Christus Pantokrator (Heerser) met geëmailleerde riza (metalen bescherming) en juwelen halo (Venets) en kraag (tsata) (Bob Jones University Museum and Gallery)


De orthodoxe kerk ontwikkelde haar eigen iconen. Aan de hand van prachtige beelden maakt u kennis met deze bijzondere schilderkunst. Er wordt verteld over de systematiek en betekenis van de iconenwand in de kerk, de zogenaamde iconostase. Er is aandacht voor de sacramenten en door het luisteren naar een aantal liturgische liederen krijgt u een nog levendiger beeld. De lezing start om 14.00 uur en de toegang is € 10,-. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk. Meer informatie staat op de website van de Volksuniversiteit Amstelland

Het gebruik en het maken van iconen ingevoerd in het Kievse Rijk na haar bekering tot het orthodoxe christendom in AD 988. Als algemene regel, volgen deze pictogrammen strikt de modellen en formules, geheiligd door de Byzantijnse kunst, onder leiding van de hoofdstad in Constantinopel. Naarmate de tijd verstreek, de Russen hadden verbreed de schat van soorten en stijlen ver boven alles in de wereldAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.