Bijgewerkt: 17 mei 2024

Lastig eerste kwartaal 2024 voor KLM

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
01-05-2024

De KLM Groep heeft in het eerste kwartaal een omzet van € 2,7 miljard gerealiseerd en een operationeel verlies van € 290 miljoen. Het eerste kwartaal is voor de luchtvaart laagseizoen. Daarnaast hebben we te maken met stijgende kosten. Daarbij komt dat in januari en februari 2024 de inzetbaarheid van de vloot onvoldoende was. Hiervoor zijn maatregelen genomen, waardoor maart een verbetering liet zien. KLM had in januari en februari bovendien te maken met een hoog aantal slechtweerdagen, waardoor we klanten moesten omboeken naar andere vluchten.

Foto Amstelveen
(Bron KLM - 2022)

Marjan Rintel de president-directeur CEO van KLM

“Mensen willen reizen met KLM. Daar zijn wij dankbaar voor. Voor ons is het stabiliseren van de operatie de belangrijkste concrete taak. Door herverdeling van de onderhoudswerkzaamheden en werving zijn we het tekort aan technici aan het oplossen. Verder hebben we de opleidingscapaciteit voor piloten verdubbeld. De verminderde inzetbaarheid van de vloot vangen we op met de inhuur van extra toestellen. Deze maatregelen hadden in maart al effect. Het verlies van het eerste kwartaal illustreert de noodzaak om strak te blijven sturen op het verlagen van de kosten. Daar hebben we additionele, substantiële maatregelen voor genomen. We houden als KLM koers en blijven inzetten op schoner, stiller en zuiniger vliegen” – aldus Marjan Rintel, CEO KLM.

Aan de inkomstenkant liet KLM een sterk eerste kwartaal zien, waaruit blijkt dat mensen nog steeds willen reizen. KLM en Transavia vlogen in het eerste kwartaal van 2024 94 procent van de capaciteitsdoelstelling. De inzetbaarheid van de vloot was onvoldoende doordat vliegtuigen langer in de hangar staan te wachten op onderdelen. Dit komt door de aanhoudende wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. KLM moet vliegtuigen inhuren om de langere onderhoudstijd op te vangen, terwijl de kosten van het afsluiten en verlengen van vliegtuigleases aanzienlijk zijn gestegen door wereldwijde schaarste. Daar komen de kosten voor compensatie en verzorging van passagiers die te maken krijgen met verstoringen bovenop. KLM heeft daarnaast te maken met gestegen arbeidskosten door de vorig jaar afgesloten cao’s, terwijl we nog niet de bijbehorende capaciteit kunnen vliegen.

Foto Amstelveen
(Bron KLM - 2024)

Bas Brouns Chief Financial Officer (CFO) van de KLM

KLM heeft veel technici en nieuwe piloten aangenomen als inhaalslag na corona, mede omdat er meer vliegers in de cockpit nodig zijn op bepaalde routes naar Azië in verband met het omvliegen boven Rusland en onrust in het Midden-Oosten. KLM vervoerde in het eerste kwartaal 7,5 miljoen reizigers. Transavia verwelkomde 1,8 miljoen passagiers aan boord. Transavia noteerde een hogere omzet dan in het eerste kwartaal van 2023. Tegelijk had Transavia net als KLM te maken met gestegen kosten. De onderhoudsdivisie (E&M) liet eveneens een omzetgroei zien in het eerste kwartaal, maar de kostenstijging hield vrijwel gelijke tred. De vraag naar Cargo was stabiel maar de inkomsten stonden onder druk.

“Om onze ambities te realiseren moeten we onze marge verbeteren en de kosten per eenheid verlagen. De resultaten van het eerste kwartaal zetten de financiële positie onder druk en daarom zijn deze additionele maatregelen nodig. Om de arbeidskosten te verlagen zullen we zeer kritisch kijken naar de invulling van indirecte functies en deze waar mogelijk uitstellen of stopzetten. Ook zullen we investeringen tegen het licht houden en indien nodig heroverwegen” – verteltBas Brouns, Chief Financial Officer (CFO) KLM.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.