Bijgewerkt: 28 april 2024

Lachgas gebruiker is aangehouden in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Basisteam Amstelveen
21-08-2023

Zaterdagmiddag 19 augustus 2023 werden wij door een collega van de Boswachterij gevraagd om te ondersteunen op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Daar werd een man gezien die ’s ochtends al was gecontroleerd en constant lachgas aan het gebruiken was- meldt het Politie Basisteam Amstelveen

We zijn ter plaatse gegaan en zagen de man naast een auto staan. De auto was omringd met ballonnen en andere rommel. Naast de auto stonden meerdere lachgasflessen. We gingen met de man in gesprek en tijdens het praten met ons bleef de man lachgas inhaleren. Omdat uit het onderzoek bleek dat de lachgasflessen van de man waren is hij aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. De lachgasflessen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. We hebben een uitgebreid proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is verhoord door collega’s van de recherche.

Foto Amstelveen
(Foto Politie Basisteam Amstelveen - 2023)

De politie in actie aan de Bosbaan

Het gebruik, bezit en handel van lachgas is sinds 1 januari 2023 strafbaar gesteld in de Opiumwet. Het overtreden van de Opiumwet door het gebruik van lachgas kan gevolgen hebben voor het verstrekken van een VOG (verklaring omtrent gedrag). Je opleiding niet afmaken of geen stage kunnen lopen omdat je geen VOG krijgt. Wie lacht er dan…? Meer informatie over het verbod is hier te lezen.

Distikstof(mono)oxide, voorheen stikstofoxidule, (in de volksmond ook wel lachgas genoemd) is een anorganische verbinding van stikstof en zuurstof met als brutoformule N2O. Lachgas kent binnen de moderne wetenschap en techniek vele toepassingen: het is een anesthetisch gas, dat wordt gebruikt bij verdovingen, maar het wordt ook gebruikt in verbrandingsmotoren om het motorvermogen te verhogen. In de atmosfeer is lachgas een krachtig broeikasgas. Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Het is verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.