Bijgewerkt: 29 maart 2024

Kunnen we straks nog geld pinnen door de plofkraken?

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO/ABN Amro/Rabobank/Geldmaat
01-12-2019

Op 29 november 2019 berichtte bankgroep ABN Amro dat zij tientallen geldautomaten heeft gesloten in verband met de veiligheid. Afgelopen weken is het aantal plofkraken toegenomen, waarbij de criminelen steeds zwaardere explosieven gebruiken. Gevolg: veel schade en gevaar voor omwonenden. En minder plekken om contant geld te kunnen pinnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De provisorisch met duckttape afgeplakte op 18 januari 2017 opgeblazen pinautomaat van de Rabobank op het Westwijkplein in Amstelveen


'Veiligheid is natuurlijk cruciaal. Het kan niet zo zijn dat mensen zich onveilig voelen omdat zij in een pand wonen, waar een geldautomaat is geplaatst. Maar nu ook een aantal gemeenten heeft aangegeven dat zij vanwege de veiligheid geldautomaten willen laten weghalen, maak ik mij grote zorgen over de bereikbaarheid van contant geld.' vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Nog veel gebruik contant geld. Het aantal transacties met contant geld neemt al een aantal jaren flink af. Maar in absolute zin is het gebruik van contant geld nog groot. Volgens de cijfers van de Betaalvereniging Nederland vonden in 2018 2,53 miljard transacties aan de toonbank (in winkels e.d.) met contant geld plaats. Daarbij was een totaalbedrag 34 miljard euro gemoeid. Het aantal pinbetalingen in 2018 was 4,28 miljard met een totaalbedrag van 108 miljard euro.



Miljoenen mensen afhankelijk van contant geld. Liane den Haan: 'Deze cijfers tonen aan dat de behoefte aan contant geld nog altijd groot is. En dat is niet alleen omdat mensen ervoor kiezen om contant te betalen. Nederland heeft tussen 2 en 4 miljoen mensen die niet kunnen internetbankieren en daarom sterk afhankelijk zijn van contant geld. Dat zijn zeker niet alleen ouderen, maar ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven, laaggeletterden of mensen met een beperking.'

Project Geldmaat. Met het project Geldmaat zijn ABN Amro, ING en Rabobank momenteel bezig om alle geldautomaten in Nederland om te vormen tot één uniforme automaat: de Geldmaat. Bij de omvorming wordt ook gekeken naar behoefte aan en bereikbaarheid van de automaten. 'ANBO is vertegenwoordigd in de klankbordgroep van het project. Het zou enorm zonde zijn als door de golf aan plofkraken de mooie uitgangspunten van Geldmaat niet in de praktijk gebracht kunnen worden. Het weghalen van geldautomaten voelt een beetje als de verkeerslichten weghalen op een kruispunt waar veel bestuurders het rode licht negeren. Het lost het probleem niet op!' - aldus Den Haan.

Foto Amstelveen
(Bron Geldmaat - 2019)

Op 12 juni 2019 opende Geldmaat samen met ABN AMRO, ING en de Rabobank de eerste 'geldmaat' in Winkelcentrum Overhees in Soest. Dit is het startschot voor de overdracht van de geldautomaten van de drie banken aan Geldmaat. De geldmaten worden in 2019 en 2020 geleidelijk zichtbaar in het Nederlandse straatbeeld


ANBO maakt zich sterk voor behoud contant geld. ANBO vindt dat de overheid meer maatregelen moet nemen; liefst om plofkraken te voorkomen, maar in ieder geval door ervoor te zorgen dat het voor criminelen niet langer interessant is en zij stoppen met plofkraken. Tot die tijd zullen wij de ontwikkelingen nauw blijven volgen, zodat onze achterban eenvoudig en veilig aan contant geld kan komen. Bij een plofkraak proberen criminelen door middel van een (gas)explosie de kluis van de geldautomaten te kraken en de locatie met een voertuig te rammen. Dit soort aanvallen veroorzaakt veel schade aan gebouwen en automaat, terwijl er vaak nauwelijks of geen geld wordt buit gemaakt. De plofkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor bij alle banken in Nederland, maar op dit moment vooral bij ABN AMRO. In 2019 werden 62 plofkraken gepleegd bij alle banken en dat zijn er ruim 40 % meer dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek van NOS.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.