Bijgewerkt: 7 juni 2020

De wereld moet werk maken van vrij, open en veilig internet

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
07-02-2015

'De Sony-hack en andere incidenten maken vrijwel dagelijks duidelijk, dat het hoog tijd is, dat regeringen en de private sector er samen voor zorgen, dat het internet vrij, open en veilig blijft. Dat is de beste basis voor groei, ontwikkeling, veiligheid en rechten.' Dit zei minister Bert Koenders tijdens de 51ste Münchner Sicherheitskonferenz op 6 januari 2015.

De minister sprak in München over de Global Conference on CyberSpace, de internationale conferentie over de toekomst van het internet die Nederland 16 en 17 april 2015 organiseert in het World Forum in Den Haag. Doel is het verbreden van de internationale coalitie voor een vrij, open en veilig internet. Ook zal een initiatief voor capaciteitsopbouw worden gelanceerd, dat landen helpt hun cybercapaciteiten te versterken. Minister Koenders is gastheer en voorzitter van de conferentie.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Bert Koenders, (PvdA) minister van Buitenlandse Zaken


‘Dit onderwerp raakt ons allemaal, overal ter wereld,’ zei Koenders. ‘Cyber is bij uitstek een grensoverschrijdend thema: cyber-criminaliteit, cyber-spionage en aanvallen op kritische infrastructuur komen vooral vanuit het buitenland. Daarom zijn internationale afspraken en samenwerking noodzakelijk. We moeten wereldwijd werken aan betere cyber-veiligheid, zodat we cyber-aanvallen stoppen, voordat ze Nederland bereiken en cyber-criminelen kunnen opsporen en vervolgen. Zo kunnen we de weerbaarheid van onze digitale samenleving vergroten. Tegelijkertijd plaatst Nederland als voorzitter internetvrijheid hoog op de agenda: de vrijheid om online je mening te delen.’

‘Een vrij en open internet is nodig, willen we dat het de drijvende kracht blijft die het nu is achter innovatie en economische groei,’ aldus Koenders. ‘Hetzelfde geldt voor een veilig internet: gebruikers moeten er op kunnen vertrouwen, dat hun activiteiten online beschermd zijn door dezelfde wetten die offline gelden.‘ De conferentie in Den Haag is volgens de minister een open uitnodiging aan zoveel mogelijk partijen zich bij deze visie aan te sluiten en er handen en voeten aan te geven.

'Dit is nadrukkelijk niet iets voor overheden alleen. Een groot deel van het web is in private handen. Dus moeten we deze problemen samen aanpakken. Daarom nemen aan de Haagse conferentie veel verschillende belanghebbenden deel: overheden, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties.’ Het is de vierde conferentie onder deze noemer. Eerdere GCCS-conferenties waren in Londen (2011), Boedapest (2012) en Seoul (2013). GCCS 2015 wordt georganiseerd door vier ministeries: Buitenlandse Zaken, Veiligheid & Justitie, Economische Zaken en Defensie, in samenwerking met de gemeente Den Haag. Lees de toespraak van minister Koenders op Münchner Sicherheitskonferenz.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.