Bijgewerkt: 3 mei 2024

De lente van 2024 komt er aan

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI/Wikipedia
15-02-2024

Voor de tweede keer in 2024 is sprake van een datum-warmterecord. De temperatuur op 15 februari 2024 steeg in De Bilt naar 15,5 graden Celsius en daarmee is het oude datum-warmterecord van 15,1 graden uit 1998 gebroken. Ook het record over alle weerstations werd gebroken.

Lente genoemd, is een van de vier seizoenen en volgt op de winter. In de gematigde zones is het de tijd van het ontwaken en ontkiemen van de natuur. In de loop van een jaar veranderen de lengte van de dag (als de duur van het daglicht) en de boog van de zon (met de hoogste middagstand van de zon) afhankelijk van de geografische breedtegraad van een locatie. Dit leidt tot verschillende seizoenen op de middelste breedtegraden op aarde, die zich jaarlijks op beide halfronden herhalen. Terwijl het op het ene halfrond herfst is, is het op het andere halfrond lente; De zuidelijke lente op het zuidelijk halfrond onderscheidt zich van de noordelijke lente op het noordelijk halfrond.

Astronomisch begint de lente met een dag- en nacht-equinox (op het noordelijk halfrond op 20/21 maart; op het zuidelijk halfrond op 22/23 september) en eindigt astronomisch met de zomerzonnewende (20/21 juni). Meteorologisch gezien is dit meestal begin maart gepland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Sneeuwklokje (Galanthus) is een geslacht van 20 soorten bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), die in Europa en West- Azië voorkomen

Het begin van de lente kan op verschillende manieren worden bepaald; Astronomisch gebeurt dit afhankelijk van de positie van de aarde ten opzichte van de zon, meteorologisch meestal volgens kalendermaanden en fenologisch (Fenologie is de studie van het verband tussen periodiek terugkerende organische natuurverschijnselen) volgens de stadia van de ontwikkeling van planten, zoals hun bloei.

El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld. El Niño was oorspronkelijk een sterke opwarming van de Stille Oceaan voor de kust van Noord-Peru en Ecuador. Tegenwoordig wordt de vaak daarmee samenhangende opwarming langs de evenaar tot het midden van de Stille Oceaan met deze naam aangeduid. In dit gebied komt normaal juist koel water uit de diepere oceaan naar boven. El Niño duurt gemiddeld een half jaar en het oppervlak van de oceaan kan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño wat 'het (kerst)kindje' betekent.



El Niño-Southern Oscillation (ENSO) is een klimaatfenomeen dat onregelmatige quasi-periodieke variaties vertoont in wind en zeeoppervlaktetemperaturen boven de tropische Stille Oceaan. Het beïnvloedt het klimaat van een groot deel van de tropen en subtropen, en heeft verbindingen (televerbindingen) met gebieden op hogere breedtegraden in de wereld. De opwarmfase van de zeeoppervlaktetemperatuur staat bekend als El Niño en de afkoelfase als La Niña. De zuidelijke oscillatie is de begeleidende atmosferische component, die gepaard gaat met de verandering van de zeetemperatuur. El Niño wordt in verband gebracht met een luchtdruk op zeeniveau die hoger is dan normaal boven Indonesië, Australië en over de Indische Oceaan tot aan de Atlantische Oceaan.

La Niña heeft grofweg het omgekeerde patroon: hoge druk boven de centrale en oostelijke Stille Oceaan en lagere druk in een groot deel van de rest van de tropen en subtropen. De twee verschijnselen duren elk ongeveer een jaar en treden doorgaans elke twee tot zeven jaar op met variërende intensiteit, met afgewisselde neutrale perioden van lagere intensiteit.

El Niño-evenementen kunnen intenser zijn, maar La Niña-evenementen kunnen zich herhalen en langer duren. Er bestaat een duidelijk verband tussen sterke El Niño's en de regenval in het eropvolgende voorjaar in een deel van West- en Midden-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI met gegevens over een periode van anderhalve eeuw. El Niño is een verschijnsel waarbij de temperatuur van zeewater in de Stille Oceaan opwarmt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.