Bijgewerkt: 19 april 2024

De Quick Response (QR) code moet veiliger

Nieuws -> Technologie

Bron: Wikipedia/Asahi Shimbun/ING
04-09-2019

Masahiro Hara de Japanse ingenieur die in 1994 de Quick Response (QR)-code creëerde, had nooit gedacht dat deze zo veel gebruikt zou worden door consumenten. Nu het wereldwijd verankerd is als een multipurpose applicatie, is hij bezorgd dat het een beveiligingsupdate nodig heeft. Op haar 25-jarig jubileum dit jaar, Masahiro Hara beloofde om de veiligheid van het systeem te versterken, dat zich over de hele wereld heeft verspreid om ook contante betalingen via smartphones mogelijk te maken. - meldt de Asahi Shimbun, een van de vijf nationale kranten in Japan in Osaka.

'Nu het wordt gebruikt voor betalingen, voel ik me verantwoordelijk om het systeem veiliger te maken,' zei Hara, 62, hoofdingenieur bij Denso Wave Inc., tijdens een interview in Tokio op 8 augustus 2019. Hij kwam met de code die alleen bedoeld was voor gebruik bij de productiecontrole in fabrieken, terwijl hij werkte in de ontwikkelingsafdeling van Denso Corp. in Agui, in de prefectuur Aichi in Japan.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

QR-code met het 'ingebakken' internetadres https://en.wikipedia.org/wiki/QR_code, gegenereerd door een van de 298.000.000 online QR-code generators


QR-codes werden oorspronkelijk gebruikt voor de productie en de uitgifte van elektronische tickets en coupons. Maar de technologie is de laatste tijd gegroeid om voor een breder scala aan doeleinden te worden toegepast, in combinatie met de verspreiding van smartphones. Denso heeft de QR-code-standaarden vrij beschikbaar gesteld en er bij exploitanten in Japan en in het buitenland op aangedrongen om de technologie agressief toe te passen.

Ze bieden een handige manier om grote hoeveelheden gegevens op te slaan. Een gewone barcode kan slechts 20 tekens registreren, maar de tweedimensionale QR-code kan tot 7.000 cijfers bevatten. Momenteel is het systeem trekt veel aandacht als een manier om cashless betalingen te doen. Klanten kunnen betalen voor artikelen met hun smartphone om QR-codes te lezen die in de winkels zijn geplaatst.

Chinese consumenten hebben de Alipay en WeChat Pay diensten op grote schaal geaccepteerd. Online-dienstverleners hebben de PayPay en Line Pay-systemen in Japan uitgebracht met gemakswinkelketens en toonaangevende mobiele telefoondragers die dit voorbeeld volgen. Aangezien QR-codes goedkoop kunnen worden geproduceerd, wordt verwacht dat ze zich verder zullen verspreiden. Vanaf de herfst begon de Asakusa-metrolijn in Tokio met het plaatsen van QR-codes van treingegevens op de deuren van wagons als onderdeel van een project om de veiligheidshekken van de perrons beter te controleren. De codes kunnen worden gelezen door camera's die op de perrons zijn geïnstalleerd.

Een gezichtsherkenningssysteem voor bankautomaten is ook in de maak met behulp van QR-code-technologie. Maar de technologie is niet zonder risico. Normale QR-codes zijn eenvoudig te maken, dus het verhogen van de veiligheidskenmerken om de verspreiding van namaakproducten tegen te gaan is essentieel. Tot nu toe zijn gedeeltelijk gecodeerde QR-codes en een nieuw antikopieersysteem voor QR-codes geïntroduceerd.

Vanaf 2016 kunnen klanten van ING als eerste Nederlandse bank, eenvoudig betalen of geld ontvangen met hun smartphone door gebruik te maken van een QR-code in de Mobiel Bankieren app. 'De klant maakt zelf in de Mobiel Bankieren app een betaalverzoek aan op zijn smartphone. De app genereert vervolgens een QR-code. De betalende partij scant vervolgens de QR-code in de Mobiel Bankieren app op zijn smartphone en bevestigt daarna de betaling met zijn mobiele pincode. Met deze toepassing maakt ING onderlinge betalingen met de Mobiel Bankieren App nog sneller en makkelijker.' Lees ook: Fraude met QR-codes



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.