Bijgewerkt: 7 maart 2021

De Internationale Vrouwendag 2021 digitaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Participe Amstelland
22-02-2021

De Internationale Vrouwendag (IWD = International Women's Day) is een werelddag die op 8 maart wordt gevierd. Het is ontstaan als een initiatief van socialistische organisaties in de periode vóór de Eerste Wereldoorlog in de strijd voor gelijke rechten, het kiesrecht voor vrouwen en de emancipatie van vrouwelijke arbeiders, en werd voor het eerst gehouden op 19 maart 1911. Sinds 1921 wordt het jaarlijks op 8 maart gevierd.

In 1975 kozen de Verenigde Naties (VN) deze datum als de 'Dag van de Verenigde Naties voor de rechten van de vrouw en de wereldvrede' in het Internationaal Jaar van de vrouw en hielden voor de eerste keer een viering op 8 maart. De eerste VN-Wereldvrouwenconferentie vond vervolgens medio 1975 plaats in Mexico-Stad, gevolgd door het 'VN-Decennium van de Vrouw' (1976-1985). Het motto van de VN voor 2021 is Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. ('Vrouwen in leiderschap: Naar een gelijkwaardige toekomst in een COVID-19-wereld').

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

'We Can Do It!' 'We kunnen het doen' - is een Amerikaanse oorlogsposter uit de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd door J. Howard Miller graficus in 1943 voor Westinghouse Electric als een inspirerend beeld om het moreel van vrouwelijke arbeiders te verbeteren. Het affiche was tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks te zien. Het werd herontdekt in het begin van de jaren 1980 en op grote schaal gereproduceerd in vele vormen, vaak 'We Can Do It!' genoemd, maar ook wel 'Rosie the Riveter' naar de iconische figuur van een sterke vrouwelijke oorlogsproductiearbeidster. De flyer werd vaker gebruikt om het feminisme en andere politieke kwesties te promoten


Op 7 en 8 maart 2021 zwermen Amstellandse vrouweninitiatieven, workshops en ZOOM-sessies over het wereldwijde web. Allemaal in het kader van Internationale Vrouwendag 2021. Iedereen kan meedoen aan de digitale workshops en lezingen, het leuke is dat mensen van verre ook mee kunnen doen: Hoe Internationaal kan vrouwendag zijn?

Een experiment dat bij succes een mooi vervolg kan hebben! De activiteiten zijn verdeeld over twee dagen: Zondag 7 maart 2021 start het programma al met een serie ZOOM-sessies rond moeder aarde. Maandag 8 maart 2021 kunnen vrouwen 8 ZOOM-sessies volgen, ieder met een eigen visie op hoe je als vrouw meer invloed op je omgeving kan hebben.

Green Wide Web vrouwennetwerk 7 maart. Zondag vindt het online-programma plaats van deze nieuwe netwerkgroep. Rond het thema ‘Moeder aarde’ zijn vier opeenvolgende workshops. Conchita Willems bijt de spits af met een meditatie, gevolgd door de schrijfworkshop van Amanda ten Cate. Jacqueline Quarles van Ufford neemt je mee naar de Amstelveense veengronden en Tess Doucet sluit praktisch af met 'wat kunnen we doen.'

Het is mogelijk één onderdeel te volgen, maar ook om aan de hele serie mee te doen. Deze groep van inmiddels 10 vrouwen, Green Wide Web vrouwennetwerk, wil graag groeien. Doe mee, laat je inspireren en sluit je aan bij het netwerk!

Maandag 8 maart: Internationale Vrouwendag biedt een empowermentblok

Ook, of juist, op maandag kunnen vrouwen digitaal met elkaar in contact komen rond één van de thema’s: hoofd, hart, lijf. Het eerste programmaonderdeel begint om 12 uur, het laatste sluit af rond 20 uur ’s avonds. Maak kennis en ervaar het werk van een Lifestyle therapeut, een kickboks-instructrice, een maatschappelijk werker, een politica, een powervrouw die je aan het bewegen zet met buurtgenoten, de impact van je stem, een coach die al veel Amstelveense ondernemers heeft weten te inspireren,

Meedoen: gratis en eenvoudig. Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Eenvoudig, je stuurt een mail naar degene wiens presentatie je wil volgen en op 7 of 8 maart ontvang je van die persoon een uur van tevoren een uitnodiging aan de ZOOM sessie.

Maak je keuze(s) en meld je aan via het bij de activiteit vermelde e-mailadres of laat het lekker bezinken en lees het na op de Facebookpagina van Vrouwen in Amstelland

Zondag 7 maart Green Wide Web

12.30-13.30    Boommeditatie: think2global@gmail.com

13.30-14.30    Workshop schrijven: mandyme1984@gmail.com

 14.30-15.30  Moeder aarde, Amstelveense veengrond: jrvquarles@gmail.com

15.45-16.15    Hoe zet je een kringloop-app op: tesselster@gmail.com

Voor de sessies op zondag 8 maart: EMPOWERMENTBLOK. Een digitaal empowermentprogramma vanuit diverse locaties. De interactieve gedeelten zijn te volgen via ZOOM. In dit programma kan je een kijkje nemen in diverse keukens! Trainer Anja de Die is een veelgevraagd coach. Nu is het moment om haar te leren kennen en te ervaren wat zij te bieden heeft. De inspirerende dames Diana en Carola benaderen 'de mens' vanuit beweging. Koba en Caron hebben een nieuwe vorm van assertiviteitstraining ontwikkeld. Vanuit deze training geven zij hun tips. Het empowermentblok omvat zo hoofd hart en lichaam!
Er is nog meer te doen! Kijk voor meer info op www.participe-amstelland.nu/internationalevrouwendag en volg ons op Facebook @Vrouwen in Amstelland. Expositie 'Vrouwen in de wereld'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.