Bijgewerkt: 22 januari 2021

CBP richtlijn voor het gebruik van een 'kopietje paspoort'

Nieuws -> Informatief

Bron: College Bescherming Persoonsgegevens
12-07-2012

Kopiëren identiteitsbewijs in de private sector in beginsel niet toegestaan- meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

Bedrijven en organisaties kopiëren steeds vaker het identiteitsbewijs van bijvoorbeeld klanten en relaties. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als ‘kopietje paspoort’. Het op grote schaal kopiëren, of scannen van identiteitsdocumenten brengt risico’s met zich mee voor de persoonlijke levenssfeer van burgers, zoals identiteitsfraude.

Mensen kunnen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden. Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden.

paspoort Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Nationaal paspoort, model 2006


Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort, of ander identiteitsdocument te tonen. Om de regels te verduidelijken, heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren/scannen van identiteitsdocumenten.

De richtsnoeren bevatten ter illustratie veelvoorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren treden vandaag in werking. Lees de CBP-richtsnoeren ‘gebruik kopietje paspoort’ (Pdf 304 KB) Bekijk het themadossier ‘Kopie identiteitsbewijs’ op www.mijnprivacy.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.