Amsterdamse omroepen AT5 en SALTO en OBA gaan samenwerken
Nieuws -> AmsterdamBron: Openbare Bibliotheek Amsterdam
08-12-2022
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Publieke Omroep Amsterdam (AT5 en SALTO) gaan in 2023 een duurzame samenwerking aan. Met deze samenwerking krijgen inwoners van Amsterdam de kans om hun mediatalenten te ontwikkelen, digitaal- en mediawijzer te worden en zelf verhalen te vertellen en te delen.
In het weekend van 10 en 11 december 2022 start de samenwerking met de verhuizing van de redactie van de Amsterdamse omroep naar de eerste etage van de OBA aan het Oosterdok. Vanuit dit gloednieuwe hoofdkantoor met uitzicht over de hele stad gaan alle omroepmedewerkers vanaf maandag 12 december aan het werk. Martin Berendse, directeur OBA: ‘Het geeft een hele nieuwe dynamiek aan onze vestiging. Bovendien delen we hetzelfde DNA: wij maken allebei kennis, cultuur en informatie voor alle Amsterdammers bereikbaar en toegankelijk. Daarom gaan we ook inhoudelijk onze krachten bundelen en een onderscheidend media- en publieksaanbod realiseren. Hierover delen wij meer in het nieuwe jaar.’
(Bron OBA - 2022)
Martin Berendse is sinds 2014 directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam
Gezamenlijke programmering voor de stad. Vanaf aanstaande maandag brengt de lokale Amsterdamse omroep dagelijks al het nieuws vanuit hun nieuwe hoofdkwartier in OBA Oosterdok. Met ingang van februari worden hier ook bestaande AT5-programma’s zoals ‘Het gesprek met de Burgemeester’ met Femke Halsema opgenomen en uitgezonden. Daarnaast ontwikkelen de bibliotheek en de publieke omroep een gezamenlijke programmering voor Amsterdammers van alle leeftijden. Hier worden onder meer televisieformats, educatieve programma’s voor scholen en buurten en een speciaal talentontwikkelingsprogramma voor aanstormende mediatalenten voor bedacht.
AT5 MediaLabs. De gezamenlijke programmering komt straks tot uiting in het AT5 MediaLab. Deze volledig uitgeruste opnamestudio wordt op dit moment gebouwd op de nieuwe redactievloer en vormt straks de centrale standplaats voor toekomstige studio-opnames van de omroep. Daarnaast kunnen nieuwe mediamakers, buurtbewoners, lokale organisaties en scholen in dit MediaLab op een laagdrempelige manier oefenen met alle facetten van het mediavak. Denk aan presenteren voor de camera of de opname en montage van video’s en podcasts. Naast de nieuwe opnamestudio in OBA Oosterdok wordt er ook in vier andere OBA-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost een soortgelijk MediaLab geopend. Meer details over de precieze programmering en de opening van deze ‘labs’ worden begin 2023 bekend gemaakt.
(Bron POA - 2022)
Alphons Martens is de directeur van de Publieke Omroep Amsterdam (POA)
‘Wij hebben enorm veel zin om te gaan samenwonen en -werken met OBA. Vanuit de verschillende OBA-vestigingen zijn we straks nog beter in staat om de bewoners actief te betrekken bij het brengen en halen van verhalen en nieuws uit de stad. Dit doen we door letterlijk onze deur open te zetten, bewoners te ontmoeten en onderwerpen met ze te bespreken. Zo kunnen wij intensiever de verbinding aangaan met onze stadsgenoten en hun talenten ontdekken en stimuleren’, aldus Alphons Martens, directeur Publieke Omroep Amsterdam.
(Foto Iris Janssen - 2022)
De auto van AT5 met de verhuisdoos arriveert bij het OBA gebouw aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam
Een groter podium voor iedere Amsterdammer. Met deze gezamenlijke programmering willen de bibliotheek en de omroep belangrijke thema’s als literatuur, kunst en cultuur een groter podium geven. Daarnaast wordt er met de buurtgerichte MediaLabs straks ingespeeld op de specifieke behoeften en wensen van de verschillende stadsdelen. Zo worden belangrijke hyper lokale onderwerpen aangekaart, komen bewoners van de stad zelf aan het woord en kunnen ze zich ontwikkelen op persoonlijk- en professioneel vlak. Op die manier wordt de stad digitaal- en mediawijzer gemaakt. Dit alles gebeurt onder een sterk, gezamenlijk motto: informeren en leren door te doen.
De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) heeft 28 locaties in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Weesp en Ouder-Amstel. De bekendste vestiging is OBA Oosterdok, vlakbij het Centraal Station van Amsterdam. De OBA inspireert alle Amsterdammers om te blijven leren en maakt kennis, cultuur en informatie voor iedereen bereikbaar en toegankelijk. De OBA stimuleert ontmoeting en betrokkenheid bij stad en buurt. Met 150.000 leden, bijna 3,8 miljoen bezoekers en zo'n 6.000 activiteiten per jaar is de OBA voor alle Amsterdammers een laagdrempelige educatief maatschappelijke organisatie.