Bijgewerkt: 26 mei 2018

Klompenmakerij - 2004

Foto's -> Bovenkerk -> Bovenkerk

Klompenmakerij
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Klompenmakerij Ratterman aan de Noorddammerlaan 22.

Het bedrijf is sinds 1933 gevestigd in Bovenkerk. In dat jaar betrok de vader van de huidige eigenaar een houten schuurtje dat toebehoorde aan Bakkerij Koolhaas. De bakkerij en het schuurtje stonden op de hoek Noordammerlaan - Handweg.

Aanvankelijk werden daar klompen gemaakt voor de boeren in Amstelveen en de bloemenkwekers in Aalsmeer. In de oorlogsjaren werd het houten schuurtje vervangen door een stenen gebouwtje. In 2003 werd de voormalige bakkerij inclusief het bijbehorende schuurtje gesloopt. Op deze plaats staat nu een accountantskantoor. De klompenmakerij was inmiddels al verhuisd naar het pand op de foto.

Ooit stond daar de Blekerij van der Bijl. Het was een uit hout opgetrokken bedrijfsruimte met een woning ervoor. Na van der Bijl vestigde Wasserij de Zwaan, van de familie Slenders, zich in het pand.

In de jaren vijftig, ten tijde van burgemeester Rijnders, heeft de gemeente diverse panden op dit stuk van de Noorddammerlaan aangekocht om daar op den duur een recreatieve bestemming aan te geven. Zover is het echter nooit gekomen en hebben na de wasserij diverse bedijven hier een tijdelijk onderkomen gehad. Zo heeft de firma Stulz er een aantal jaren koelkasten opgeslagen. Vervolgens vestigde het aardappelschilbedrijf van Henk van der Meer zich op deze plaats. Later verkocht hij het pand aan Cor de Jong.

Nadat de Jong zijn activiteiten stopte heeft de heer Herman Ratterman senior de grond met opstallen van de gemeente gekocht.

Ratterman sr
(Foto gefotografeerd van winkelfoto, met toestemming van Ratterman Jr)
(webmaster Amstelveen.com)


Herman Ratterman Sr, oprichter van de klompenmakerij,
met een van zijn houten klompen.

Kort na de oorlog kwamen de eerste toeristen al een kijkje nemen hoe klompen werden gemaakt. Sedert die tijd hebben honderdduizenden buitenlanders van alle nationaliteiten, de deur van dit schuurtje gepasseerd. Het werd echter veel te klein en er was geen parkeergelegenheid. De touringcars stonden langs de kant van de Noorddammerlaan geparkeerd. Dit veroorzaakte vaak veel verkeersoverlast. Er werd besloten het pand te herbouwen, mede vanwege het slechte fundament en in december 1978 werd het huidige pand betrokken met ruime parkeergelegenheid.

Boerderij Ratterman sr
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Klompenmakerij Ratterman

Glas in lood
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Prachtig glas-in-lood raam van de Klompenmakerij Ratterman.

Met behulp van een lintzaag worden de populierenstammen gezaagd tot blokken van verschillend formaat. De maat hangt af van de grootte van de klomp die moet worden vervaardigd.

Houtblokken zagen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Een blok hout wordt geplaatst in een zogenaamde kopieer machine. In de kopieermachine wordt een model van een klomp met daarnaast een blok onbewerkt hout. Op ingenieuze wijze wordt het model door een pal afgetast. Dat aftasten houdt gelijke tred met de bewegingen van een snel ronddraaiende sleufbeitel. De machine begint te draaien en enkele minuten later is de klomp al voor het grootste gedeelte klaar.

Werkplaats
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De werkplaats van de klompenmakerij Ratterman


Maart 2008 - Overname Ratterman
Ratterman Wooden Shoes & Gifts aan de Noorddammerlaan 22, werd in maart 2008 overgenomen door kaasboer Henri Willig uit het Noord-Hollandse Catwoude. Tegenvallende bezoekersaantallen deden de nu 65-jarige Ratterman besluiten de klompenmakerij, die in goede jaren ongeveer 200.000 bezoekers per jaar trok, te verkopen. De uit 1933 stammende klompenmakerij werd uitgebreid met een kaasmakerij, maar uiteindelijk bleek het bedrijf niet meer levensvatbaar. Het werd gesloten. Heden is er een kinderdagverblijf gevestigd.

Lees verder bij Sluiting Klompenmakerij

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk