Bijgewerkt: 5 juni 2020

Nieuw Vredeveld - 2003

Foto's -> Gebouwen -> Zorgcentra en Seniorenwoningen

Nieuw Vredeveld
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

Woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld

Woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg 428 is in 2016 van zelfstandige instelling overgegaan naar de Brentanogroep. De naam Nieuw-Vredeveld is ontleend aan Huize Vredeveld, dat werd afgebroken voor de verbreding van de A-9. Woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld ligt in het lommerrijke Elsrijk, in de buurt van het Stadshart en nabij andere winkelcentra. Nieuw Vredeveld is vooral gericht op kleinschalig wonen voor mensen met dementie en vervult daarnaast een grote rol in de wijk. Het beschikt over een gezellig restaurant, een pedicure en kapper, een mooie tuin met ruim terras en biedt dagelijks activiteiten voor wijkbewoners. Een opknapbeurt en geveltekst zal nog wel geschieden, want zoals het er nu uitziet, anno 2017, is niet echt aantrekkelijk.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie 2004)

In de tuin staat een mooi kunstwerk van een zittend echtpaar


Aanleunwoningen bij het Zorgcentrum
Bij Nieuw Vredeveld liggen 52 tweekamer- en driekamerflats. Het gebouw heeft vier woonlagen met lift en balkon. Een aantal flats ligt aan de Rembrandtweg en een aantal aan Zonnestein. De begane grond flats hebben een voordeur direct naar buiten en zijn vooral geschikt voor mensen die zeer moeilijk, of niet kunnen lopen, maar met de rolstoel naar buiten kunnen gaan. De flats zijn voorzien van een intercom naar de centrale hal, waar zich ook de brievenbussen bevinden. In alle flats is een alarmsysteem aangesloten en eventueel wordt hulp verleend vanuit het Zorgcentrum.

nieuw vredeveld zonning
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De zogenaamde 'Memory Walk' of zoals wij in goed Hollands zeggen 'Geheugenwandeling' in het kader van Wereld Alzheimerdag is op zondagmiddag 20 september 2009 onder begeleiding van burgemeester Jan van Zanen goed verlopen in Amstelveen.

Alzheimerdag  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Burgemeester Jan van Zanen tussen de rolstoelen voor het Zorgcentrum 'Nieuw Vredeveld'


Ondanks, dat vele cliënten de route van de wandeling in een rolstoel hebben afgelegd omdat ze vanwege ziektwe of ouderdom niet goed kunnen lopen, kwamen er toch veel mensen naar Zorgcentrum Nieuw Vredeveld, om op deze prachtige herfstdag een korte wandeling te maken.

Door met de groep mee te lopen, toonden veel mensen hun betrokkenheid bij het onderwerp dementie en de mensen die hiermee te maken hebben. Op de Alzheimerdag werd wereldwijd met verschillende activiteiten aandacht gevraagd voor dementie. De regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseerden in de week rondom deze dag bijzondere activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. De Amerikaanse Alzheimer's Association organiseerde in 1989 voor het eerst deze speciale tocht.

Alzheimerdag  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Slagwerkgroep Bovenkerk begeleidt de wandelaars


In Zorgcentrum Nieuw Vredeveld is elke vierde donderdag van de maand al jaren een goed draaiend Alzheimer Café en dat was ook de reden, dat in 2008 de eerste Memory Walk (Geheugenwandeling) in Amstelveen werd gehouden. In het café is een ontmoetingsplaats voor patiënten, partners, mantelzorgers en geïnteresseerden, waar ervaringen worden gedeeld, want als een familielid dementeert, is het meestal een aangrijpende gebeurtenis, die iedere betrokkene diep raakt. De familieleden en zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van dementie en omdat de Amstelveense bevolking in rap tempo vergrijst en dementeert, moet het thema meer aandacht krijgen.

Alzheimerdag  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Jan van Zanen loopt de 'Memory Walk' samen met een inwoonster van het zorgcentrum


Ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een aandoening waarbij delen van de hersenen verschrompelen, op vele plaatsen 'plaque'-vorming optreedt en de patiënt soms in snel tempo dementeert. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. Een harde diagnose is doorgaans pas mogelijk na overlijden, door de hersenen te onderzoeken. Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Zie verder de website van Alzheimer Nederland

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen