Bijgewerkt: 19 oktober 2019

Vuilstort 'de Heuvel' - 1962

Foto's -> Middelpolder -> Vuilstort

Vuilstort 'de Heuvel'
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs )

Overzichtsfoto van Elsrijk-Oost, de bouw loopt al naar de Middenweg toe, de lange laan met de vele bomen. Rechtsboven is nog een vierkantje te zien, waar voorheen de vuilstort was en wandelpark 'de Heuvel' werd in de wijk Bankras.

Middelpolder
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs )

De Amstelveense vuilstortplaats, die wandelpark 'de Heuvel' werd


Bankrasheuvel of de Heuvel genoemd
Aan de Evenaar in Amstelveen die de straten het Westelijk- en Oostelijk halfrond met elkaar verbindt, ligt op een groot park, de Heuvel genaamd. Via de Riek Blokland Paterlaan of via de Machineweg is dit park makkelijk te bereiken en kan men er heerlijk wandelen. Met de fiets is het leuk om door de Middelpolder richting de Amstel te fietsen, waar ook een aantal sportvelden ligt. Op deze Heuvel zijn veel bijzondere bomen en struiken geplant, zoals dennen, valse Christusdoorn's en rhododendrons.

Middelpolder
(Foto Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs - 1964)

De vuilstort van nabij


In het jaar 2014 werden diverse artikelen gepubliceerd over mogelijk zwaar vergiftigde grond onder de zogenoemde Bankras Heuvel. De wijkbewoners waren zeer bezorgd en wilden dat de gemeente een onderzoek instelde. 'De Heuvel' ontstond eind vijftiger jaren van de vorige eeuw doordat de daar aanwezige vuilnisbeeld werd afgedekt. Er is toen een park op aangelegd, maar één van de wijkbewoners had in 2014 geconstateerd dat sommige bomen door en door ziek waren geworden en 'gezwellen' vertoonden. Andere bewoners bleken niet eens te weten dat de ondergrond van het park een vuilnisbelt is geweest.

Eén van de wijkbewoners verwees naar een door de nabij gelegen synagoge verrichte proefboring naar water, die tot op 70 meter diepte gif zou hebben opgeleverd. Hij verwachtte dat het onder de heuvel niet veel anders zou zijn en was geneigd over een 'kanker heuvel' te spreken. Op internet zijn verder geen artikelen meer gevonden over de afloop en eventueel antwoord van de gemeente anno 2017. (Red.)

Klik hier voor andere foto's in de categorie Middelpolder