Bijgewerkt: 29 maart 2024

Eerbetoon aan Herman Brood - 2016

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Eerbetoon aan Herman Brood
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In de etalage van het museum hangt een schilderij van Pauline Zeij: 'Herman Brood' - acryl op linnen. De in Amstelveen geboren Pauline Zeij is autodidact. Van kinds af aan is zij aan het tekenen en schilderen

Onder grote belangstelling in Amstelveen openden Xandra Brood en haar dochter Lola, de tentoonstelling van respectievelijk echtgenoot en vader, Herman Brood in Museum Jan van der Togt op donderdagmiddag 28 januari 2016. De expositie toont schilderijen en tekeningen uit een aantal privécollecties, maar ook persoonlijke spullen van de kunstenaar, zoals zijn paspoort, schildersattributen en foto’s. Ook zijn er jasjes van de hand van dochter Lola te zien.

Honderden mensen kwamen naar de opening van de expositie van Herman Brood die dit jaar 70 zou worden. Onze redactieleden kwamen wat eerder naar het museum, om nog in alle rust de zalen te doorlopen, om de sommige nog nooit tentoongestelde schilderijen en tekeningen van Herman Brood te bekijken. Naast de schilderijen werd geen prijskaartjes geplakt, maar bij de ingang konden de bezoekers een lijst met prijzen bekijken. Dat verschilde nogal, want de laagste prijs is 900 euro en de hoogste prijs is 37.500 euro. Het prijsniveau van Brood’s schilderijen en tekeningen begint met enorme stappen te stijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het zeer realistische wassen beeld van Herman Brood stond in de etalage van het museum in 2008


Het plaatsen van het beloofde nagebouwde atelier van Herman Brood, waar hij zijn wereldhit 'Saturday Night' componeerde is helaas niet gelukt. Door de ruzie van de familie-Brood met de voormalig personal manager Koos van Dijk, kon een aantal objecten niet worden tentoongesteld. De spullen van Herman, die in het bezit zijn van Xandra, zijn wel achter glas te bekijken. Gelukkig heeft de weduwe een enorme collectie bewaard van haar man en die is heel indrukwekkend. Daardoor krijgen de bezoekers een veel beter inzicht in het leven van deze aparte en in zijn tijd verguisde kunstenaar en levensgenieter.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het nagebouwde atelier van Herman Brood in 2008 in het museum.
In de hoek staat de Yamaha CP70 Electric Grand Piano uit 1978


Herman Brood (1946 – 2001) schilderde, zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. ‘Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af, of hij alles zelf heeft gemaakt, of een van zijn kinderen.’ Ook liet Brood zich beïnvloeden door pop-art kunstenaar Robert Rauschenberg en abstract expressionist Jackson Pollock.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Gelukkig heeft de directie van het museum aan de dorstige mensen gedacht


'Uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan alles worden, behalve beeldend kunstenaar', -vertrouwde de schoolarts de moeder van Brood toe. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch. 'Ik tekende al op zeer jonge leeftijd en heb mijn hele leven geweten, dat ik kunstschilder zou worden. Na de kleine formaten op papier groeide langzaam mijn zelfvertrouwen en ging ik steeds grotere doeken maken.' In zijn schilderijen koos Brood daardoor vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten, of gedichten toe. 'Het gebruik van slogans kan je weer terugvoeren op stripverhalen. Ik wil een beeld, of situatie vastleggen. Een veeg, of kleur is lang niet toereikend, laat staan een behangachtig patroon.'

Acht jaar geleden op vrijdag 28 november 2008 was er ook een overzichtstentoonstelling van de schilderijen en tekeningen van de zanger, pianist, acteur, dichter en kunstschilder Herman Brood (1946-2001) in het Museum Jan van der Togt. De opening verliep toen met veel bombarie en gelukkig was dat in 2016 wat rustiger.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

25. Herman Brood: 'Bon Bon' -acryl op linnen 105x125 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

137. Herman Brood: 'Kop' (met kist) unica


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

74. Herman Brood: Kleurplaat - acryl op linnen 288 x 208 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een zaal vol met de schilderijen van Herman Brood, met wat jasjes van Lola


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hier kunnen de bezoekers goed zien hoe creatief Herman Brood was


Jan Verschoor, directeur van het museum, verwelkomde alle aanwezigen en hij vertelde, dat hij heel blij was met deze tentoonstelling en vond het spannend om alles op tijd op de goede plaats te hangen. Verschoor: 'Wat ik zo mooi vind is, dat de mensen binnenkomen en zeggen: 'Goh, Brood staat weer op de kaart en wat is het mooi!'





Na de openingswoorden sprak dochter Lola Pop Brood (1985) en ze vertelde over haar kindertijd met haar vader in Amsterdam. Dat bijvoorbeeld Herman haar naar school moest brengen, maar in plaats daarvan gingen ze op een terras zitten om samen te tekenen, wat haar vader prachtig vond. Zij ontwerpt tegenwoordig jassen, vooral voor de jeugd en haar werk kunt u ook in een zaal van het museum bewonderen, maar op haar website kunt u veel meer over haar artistieke werkzaamheden zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jan Verschoor, de directeur van het museum aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Nog even wachten en Lola en Xandra kunnen met hun toespraak de tentoonstelling openen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Lola Pop Brood vertelt over haar kindertijd met haar vader


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een beeld dat niet zo vaak te zien is in dit museum: zeer jonge kinderen volgen de toespraken tussen het wat oudere publiek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Xandra Brood kijkt eindelijk naar haar publiek, nadat ze haar toespraak in snel tempo voorlas


Xandra Brood (1958) las met grote snelheid haar toespraak voor en vergat daarbij ook even naar haar publiek te kijken. Ze vertelde over haar turbulente leven met haar man en hoe ze elkaar leerden kennen in de disco '36 op de schaal van Richter' in Amsterdam, waar ze toen werkte. (Haar volledige toespraak kunt u op de video bekijken).

Tijdens de opening presenteerde zij haar nieuwe boek met de titel: 'Rock-'n-Roll widow' van de schrijver Rutger Vahl. Hij voerde een groot aantal gesprekken met Xandra Brood over het zeer stormachtige leven samen met Nederland's grootste rocker Herman Brood en het resultaat is in dit boek te lezen. De titel van haar boek is waarschijnlijk overgenomen van het gelijknamige liedje van Wishbone Ash, een Britse rockband, opgericht in 1969. Ergens in de tekst van het liedje staat:

'She's a rock and roll widow living in this town
Another rock and roll widow since they gunned him down'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Lola en haar moeder Xandra Brood met museumdirecteur Jan Verschoor poseren met de net gekregen bloemen voor de aanwezige fotografen. Lola houdt het nieuwe boek met de titel: 'Rock-'n-Roll widow' van haar moeder, geschreven door journalist Rutger Vahl vast. Het is een ontroerend boek over een Brabants meisje, dat gek was op Herman Brood. Ze schrijft in het voorwoord van het boek: 'Als meisje van vierentwintig wilde ik van de daken schreeuwen, dat ik gek was op Herman Brood.
Zo voel ik het nog steeds.'


In samenwerking met Museum Jan van der Togt toont Cinema Amstelveen op maandag 8 februari 2016 om 20 uur de film “KUNST… BEGIN DRRR NIET AN”. Het is de eerste film over Herman Brood die vooral ingaat op zijn leven als kunstenaar. Voorafgaand is er een Q&A ('Questions and Answers') met Stefan Rokebrand, die Herman Brood speelt in theatervoorstelling ‘Chez Brood’. Kaarten hiervoor kosten 10 euro en verkrijgbaar bij Cinema/Schouwburg Amstelveen. De tentoonstelling over en van Herman Brood neemt het gehele museum in beslag en is zeker de moeite van een bezoekje waard.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.
De tentoonstelling is tot en met 20 maart 2016 te bezoeken.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea