Bijgewerkt: 15 december 2019

Der Bogen onthuld
Armando - 2015

Foto's -> Kunstwerken -> Der Bogen

Der Bogen onthuldArmando
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het bronzen beeld Der Bogen, gemaakt door Armando
Het staat op het Stadsplein voor de fontein ter hoogte van Café Restaurant nr 54

Armando (Herman Dirk van Dodeweerd) werd geboren op 18 september 1929 te Amsterdam. Armando is de Italiaanse versie van Herman, die hij te danken had aan zijn grootmoeder. Later heeft hij de naam Armando officieel laten registreren bij de burgerlijke stand. Armando bracht zijn jeugd door in Amersfoort en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als kunstenaar maakte hij deel uit van de Nederlandse Informele Groep die in 1960 opging in de Nederlandse Nul beweging. Zij brachten in hun werk een nieuwe verwondering wekkende visie. Behalve beeldhouwer was Armando ook kunstschilder, dichter, schrijver en violist. Hij verhuisde in 1979 naar Berlijn, waar hij wisselend met Amstelveen, ging wonen. Eigenlijk wilde Armando terug naar Amersfoort waar het Armando museum was gehuisvest, maar dit brandde in 2007 geheel af inclusief zijn daar tentoongestelde en opgeslagen werken. In 2013 werd een gedichtenbundel van Armando gepubliceerd en der Bogen werd in 29015 in Amstelveen onthuld. Armando overleed in Potsdam-Berlijn op 1 juli 2019.
Bron: Wikipedia en RKD profiel

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Armando volgt de werkzaamheden in de studio in november 2014. De ontmoeting met Armando gebeurde in de enorme werkzaal van het kunstenaarsechtpaar Wim Vonk en Marja van Putten in Weesp bij Traco Art Trust. Ze zijn al jaren bevriend met Armando en hebben ook aan zijn kunstwerk 'Boot' meegewerkt in 2006


Burgemeester Mirjam van 't Veld onthulde samen sporters, ondernemers, muzikanten, vrijwilligers, wijkplatformvertegen-
woordigers, expats, cultuurvertegenwoordigers, ouderen, scouts, sponsors op zaterdag 27 juni 2015 'Der Bogen' op het Stadsplein in Amstelveen. Der Bogen is het grootse kunstwerk van Armando dat hij ooit heeft gemaakt voor de publieke ruimte. De kunstenaar heeft het speciaal voor Amstelveen gemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het kunstwerk van Armando 'Der Bogen' is nog van klei op ijzerdraad en de afmetingen zijn enorm
De foto is op 19 november 2014 gemaakt in Weesp


Der Bogen is een in brons gegoten kunstwerk van 10 meter lang, 5 meter hoog en heeft een doorsnede van een meter. Het staat op een prominente plek op het Stadsplein. Het is een kunstwerk, dat letterlijk en figuurlijk kan worden gezien als de toegangspoort voor bezoekers aan ons stadshart. Het verbindt het plein met zijn omgeving en de vele bezoekers en gebruikers.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2015)

Het kunstwerk van Armando 'Der Bogen' is nog bedekt, maar wordt binnen een paar minuten
onthuld op het Stadsplein van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2015)

Armando's 'Der Bogen' na de onthulling op 27 juni 2015


Gat in 'der Bogen' - maart 2016
In het op zaterdag 27 juni 2015 kunstwerk 'Der Bogen' op het Stadsplein van Amstelveen blijkt een groot gat ontstaan, ontdekten wij op 29 februari 2016. Dit deel van het kunstwerk van Armando bevindt zich eigenlijk een groot deel van de dag in schaduw en daardoor valt de beschadiging niet zo snel op. Wij waren om 11 uur ‘s ochtends op het plein en de stand van de zon scheen toen wel op de achterkant van de boog en was de schade duidelijk zichtbaar. Het is een grote buts boven in de holle boog, waardoor de wand van het blijkbaar dunne brons was opengescheurd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het gat in het kunstwerk is bijna niet te zien


Hoe de schade is ontstaan is op dit moment onbekend, maar door de dunne bronzen wand is het kunstwerk niet bestand tegen eventuele botsingen met kranen en andere grote transport vehikels. De echte oorzaak moet nog worden achterhaald en natuurlijk zal de wand van het kunstwerk hersteld moeten worden. Het zal een dure operatie zijn, want het object is 5 meter hoog en de reparateurs kunnen het niet even vanaf de grond repareren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een beetje inzoomen en het gat in het kunstwerk wordt goed zichtbaar


Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken