Bijgewerkt: 22 juli 2018

Opgeblazen Viaduct - 1969

Foto's -> Straatgezichten -> Burgemeester van Sonweg

Opgeblazen Viaduct
(Amstelveenweb.com collectie - 1969)

Opgeblazen viaduct

In augustus 1969 kregen de huizenbezitters rond het viaduct een schrijven met de melding dat het viaduct in de nacht zou worden opgeblazen. Het viaduct over de Keizer Karelweg moest plaats maken voor een breder viaduct inclusief van Sonweg, de toekomstige A-9. De nieuwe weg en het nieuwe viaduct waren al gereed.

De foto toont het viaduct op de ochtend na de explosie. Het verkeer werd direct omgeleid over de nieuwe weg en het nieuwe viaduct. De omwonenden hadden weinig last gehad van de aanleg van de nieuwe weg en de bouw van het viaduct. Wel hadden ze overlast van alle wilde ratten die uit de dijk gevlucht waren na de explosie. Het bleek nog een hele klus om al de ratten in de huizen, de tuinen en de plantsoenen te verdelgen.

A9 Amstelveen
(Foto Privé collectie - 2012)

Een graafmachine van de firma Smallegange uit Aardenhout, welke is weggezakt in de slappe veengrond van Amstelveen tijdens de aanleg van de A9 in de jaren 1970. Op de achtergrond staat er een torenflat aan de Meander


vansonweg
(Foto Amstelveenweb.com - 1968)

Deze foto is gemaakt tijdens de aanleg van de rijksweg A9 in 1968, toen de fijn stof uitstoot nog erg laag was.

De Tijd
In de krant de Tijd 27 juni 1939 stond de volgende passage:
'Deze weg is n.l. Burgemeester van Son-weg gedoopt: een hulde aan de nagedachtenis van een burgemeester van Nieuwer-Amstel, die ongeveer een halve eeuw geleden de teugels van het bewind aldaar voerde en die waarlijk niet alleen om zijn 6 voorletters een groote populariteit genoot. Slechts 6,4 K.M. scheiden ons nog van Schiphol, en als we Amstelveen naderen, gaat het scherp omlaag, waar de weg aan weerszijden getooid is met bloeiende heesters. Nu rijden we onder het viaduct van de spoorbaan AmsterdamUithoorn, om onmiddellijk daarna in stijgende lijn den Amsterdamschestraatweg te passeeren.'

A-9snelweg
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)

Uitzicht vanaf het spoorwegviaduct over de A-9 in zuidelijke richting
In de verte is afrit 5, de afslag die langs het in 1969 vernieuwde viaduct loopt. In 2002 is de A-9 weer breder gemaakt en neemt het verkeer toe.

Botsing
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

In 2013 staat er regelmatig file op de A-9


Over de verbreding, overkapping en/of het aanleggen van een tunnel, kunt u lezen op: A-9 - Burgemeester van Sonweg

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten