Bijgewerkt: 18 maart 2018

De Dandy - 2009

Foto's -> Kunstwerken -> Zorgvlied

De Dandy
(Foto Gemeente Amstelveen - 2009)

Het beeld 'Dandy' van de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler op begraafplaats Zorgvlied
had eindelijk zijn plaats gevonden, maar verhuisde in oktober 2017 naar het Oude Dorp in Amstelveen

Ooit was hij voor Amstelveners het herkenningspunt toen hij voor restaurant Centraal stond. Restaurant Centraal moest plaats maken voor het Cobramuseum en waar de Dandy stond bevindt zich nu de fontein van Karel Appel.

Zo verdween hij uit het oog, maar voor velen niet uit het hart. Voor tal van Amstelveners is Dandy nog altijd een beeld dat veel herkenning en herinnering oproept. Het goede nieuws is, dat de schepping van de Zwitserse kunstenaar Kurt Laurenz Metzler, een nieuwe locatie heeft gekregen en wel aan de rand van begraafplaats Zorgvlied.

Daar, ‘kijkend” in de richting van station RAI, zal Dandy snel weer de functie van herkenningspunt  krijgen, zeker als de geplande toegangsbrug vanaf de RAI-zijde naar Zorgvlied is gerealiseerd. Voor nu levert het beeld de dagelijkse wandelaars en de bezoekers die over het Cesar W. Ittmannpad op de begraafplaats komen, een welkome glimlach.

Begraafplaatsdirecteur Arpad Nesvadba: “Alle Zorgvliedmedewerkers zijn reuze enthousiast en ook de buurt kan het waarderen, dat dit luchtige beeld hier is gekomen. Mensen die Dandy kennen van zijn vorige locatie, zijn aangenaam verrast dat hij nog bestaat en nu aan een tweede leven begint. Bovendien voegt het beeld extra allure toe aan Zorgvlied.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 1980)

Het beeld 'Dandy' met zijn hond van de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler stond voor restaurant Centraal op het Plein 1960 in 1980. Restaurant Centraal moest plaats maken voor het Cobra Museum. Het beeld stond sinds 2009 op Begraafplaats Zorgvlied, maar het komt weer terug in de stad volgens een bericht van de gemeente Amstelveen in oktober 2015


Zie voor meer wetenswaardigheden Zorgvlied.

Kurt Laurenz Metzler
Metzler werd geboren 1941 in Balgach, St. Gallen in Switzerland. Op school was Metzler al creatief bezig. Hij wilde kunstenaar worden. Nadat hij zijn vader had verloren, groeide hij op bij zijn oom Florian Metzler, die schilder was. Metzler's moeder zei tegen hem dat het vak beeldhouwer een onzekere zaak was. Dus begon hij als architectonisch rapporteur, decorateur en fotograaf te werken. In 1958 schreef hij zich in bij de 'Schule für Gestaltung', een artistieke school van Zürich en behaalde Metzler zijn diploma van beeldhouwer in 1963.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken