Bijgewerkt: 27 augustus 2014

Straten in de wijk Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos
Genoemd naar de vroegere was- en bleekinrichting die daar gevestigd was.


Amsterdamse Bos
Weg langs het Amsterdamse Bos en Roeibaan.


Amsterdamse Bos
Gelegen in het Amsterdamse Bos langs de Roeibaan, 1000 meter van de start.


Amsterdamse Bos
Johann Theodorus Toorop (1858-1928)
Schilder, tekenaar, etser en lithograaf.


Amsterdamse Bos
Afkomstig van de Koenemolen die daar stond
De Koenemolen was een watermolen, die in 1635 was gebouwd. De architect was G. Visser. De molen stond vlakbij Schinkelschutsluis, ongeveer daar waar het zogenaamde Karnemelkse gat in het Nieuwe Meer uitmondde.

Coenraet (Koen) Jelissen bewoonde het huis, annex herberg, dat vlak bij de molen stond. Men vermoedt dat hij toezicht moest houden op de molen en dat deze daarom die naam kreeg. Het is waarschijnlijk daarom dat men op een gegeven moment sprak van de "Koenemolen". In 1859 werd de molen door de bliksem getroffen, maar er was niet veel schade. In 1919 sloeg de bliksem weer in en brandde de hele molen af. Ondanks dat de verzekering grotendeels de schade dekte, werd de molen niet herbouwd.

De Koenemolen was vooral bekend bij de Amsterdamse schaatsenrijders. Bij de Koenemolen moesten de schaatsers een korte route over land volgen (klunen) om via het Karnemelksgat de Amsterdamse Poel te bereiken. De buurtvereniging Buitenveldert nam het initiatief een model van de molen op een praalwagen te plaatsen bij het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Dit model werd later verloot in het café 'de Uitkijk' aan de Amstelveenseweg.


Amsterdamse Bos
Rond 1650 was een zekere Jan Claesz Kalf eigenaar van de herberg 't Kalfje aan de Amstel, hoek Kalfjeslaan. De naam Kalfjeslaan is hierop gebaseerd.
In 1965 is ‘t Kalfje afgebrand. De nieuwe Kalfjeslaan ligt in het verlengde hiervan.


Amsterdamse Bos
Het Nieuwe Meer zit ingeklemd als een driehoek ingeklemd tussen de A9, de A10 Sloten en het Amsterdamse Bos. Het is ongeveer 2,5 km lang en 500-1000 m breed.


Amsterdamse Bos
Hockeystadion
In 1939 werd een hockeystadion gebouwd, genoemd naar de oprichter Joop Wagener jr. In 1980 werd begonnen om het stadion van kunstgras te voorzien
Zie ook Wagener StadionAmsterdamse Bos
In het Amsterdamse Bos, loopt evenwijdig langs de Ringvaart, de Schipholdijk. Als de zuidwesterwind erg sterk was, werd het water zo opgestuwd dat er gevaar voor overstroming van de Haarlemmermeer dreigde. Men bouwde toen de Schipholdijk om het wassende water tegen te gaan.
Toen de Haarlemmermeer werd drooggelegd was de Schipholdijk niet meer van nut vond men. Toch houdt de dijk nu het wassende water van de Ringvaart bij Nieuwe Meer, tegen.