Bijgewerkt: 28 april 2024

Gemeenteraad van Amstelveen pleit voor inclusieve sport

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
15-03-2024

Tijdens zijn vergadering van 13 maart 2024 heeft de gemeenteraad van Amstelveen unaniem een motie aangenomen om sport in Amstelveen inclusiever te maken. De motie werd ingediend door GroenLinks samen met SP, D66, PvdA en ChristenUnie.

Aanleiding hiervoor was het onderzoek van de rekenkamercommissie 'bewegen en sporten', waaruit blijkt dat een deel van de inwoners van Amstelveen niet vanzelfsprekend kan deelnemen aan sport en beweging vanwege lichamelijke, verstandelijke, sociale en financiële drempels.

Foto Amstelveen
(Foto GroenLinks-Amstelveen - 2024)

Fatumo Mahamed Farah, raadslid van GroenLinks-Amstelveen

'Mensen met beperkingen ervaren zowel letterlijk als figuurlijk drempels om te bewegen en te sporten. Sport en beweging spelen echter een cruciale rol in Amstelveen. Ze bevorderen sociale cohesie, doorbreken isolement en stimuleren sociaal-emotionele ontwikkeling. Bovendien zijn ze essentieel voor het verbeteren van de gezondheid van bewoners'- aldus Fatumo Mahamed Farah raadslid van GroenLinks-Amstelveen.

Hoewel Amstelveen hoog staat op de lijst van de meest sportieve gemeenten van Nederland en de ambitie heeft dat iedereen kan deelnemen, geldt dit nog niet in voldoende mate voor mensen die belemmeringen ervaren om te sporten en te bewegen. “Inclusie staat weliswaar mooi vermeld in het coalitieakkoord, maar het college moet die inclusiviteit waarmaken en iedereen in Amstelveen de mogelijkheid bieden om te bewegen en te sporten” -benadrukt Mahamed Farah.

De motie roept het college op om de vindbaarheid en bekendheid van sport en bewegen te verbeteren voor de groep inwoners met een beperking of mensen die zich beperkt voelen. Ook vraagt de motie om verenigingen te ondersteunen bij het bieden van betere mogelijkheden voor sport voor mensen met een beperking en om eventuele knelpunten met betrekking tot vervoer te verminderen. Daarnaast wil de gemeenteraad dat de onderwerpen toegankelijkheid en inclusie bij sporten en bewegen worden opgenomen in het gemeentelijke sportbeleid, waarover jaarlijks gerapporteerd zal worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.