Bijgewerkt: 21 maart 2023

Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationale Herdenking 15 augustus 1945
13-08-2022

Op maandag 15 augustus 2022 staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving in de Archipel, waaronder Indonesiërs, Indo-Europeanen, Europeanen, Molukkers, Indo-Afrikanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap.

Indische familiegeschiedenis. Inmiddels zijn er meer dan 2 miljoen Nederlanders met een Indische familiegeschiedenis. Deze groep Nederlanders is zo divers als de koloniale samenleving waar ze uit voortkomt. Ondanks de verschillende achtergronden van deze Nederlanders delen ze eenzelfde geschiedenis: het verliezen van hun moederland, de oorlogservaringen in Azië en de impact van de grootschalige ontheemding en de kille ontvangst in Nederland. Ervaringen die doorwerken in volgende generaties.

Foto Amstelveen
(Foto Ilvy Njiokiktjien - 2017)

Het Indisch Monument is een (graf)monument in Den Haag ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers, militairen en Romoesja die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) van het voormalige Nederlands- Indië. Het is het ontwerp is van Jaroslawa van den Broek-Dankowa (1925 - 1999). Zij was een in Bulgarije geboren Nederlandse beeldhouwster. Het kunstwerk is in 1988 geplaatst


Kranslegging. Ook dit jaar staan tijdens de herdenking verbinding en inclusiviteit weer centraal. Verbinding komt onder meer tot uiting tijdens de kransleggingen voor alle slachtoffers. Net zoals in voorgaande jaren worden er kransen gelegd voor alle burgerslachtoffers en militaire slachtoffers. Een groot deel van de Nederlandse militairen was dienstplichtig. Tijdens de oorlog werd de gehele mannelijke burgerbevolking opgeroepen voor het leger en kwam daardoor in krijgsgevangenkampen terecht.

De krans voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld en de Japanse bezetting wordt gelegd door de heer Rocky Tuhuteru namens de burgerslachtoffers en mevrouw Bonny Lelieveld-van der Zee namens de militaire slachtoffers.

Indonesische slachtoffers. Evenals voorgaande jaren zal ook de ambassadeur van de Republiek Indonesië een krans leggen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat de heer Mayerfas. Hij zal de krans leggen namens alle Indonesische slachtoffers.

Indische jasmijn. De speciale Melatikrans bestaat uit honderden handgemaakte Melati’s, die door mensen uit het hele land thuis zijn gemaakt. De krans wordt gelegd door drie generaties uit dezelfde familie: mevrouw Peggy Hoefsloot-Middelkoop, haar zoon Paul Hoefsloot en haar kleindochter Femke Hoefsloot. De Melati, de Indische Jasmijn is het symbool van de Nationale Herdenking 15 augustus.

Begin van de avond. De Nationale Herdenking vindt plaats op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Teldersweg). Voor het eerst zal de herdenking in de avond plaatsvinden en door de NOS live ’s avonds op prime time worden uitgezonden. Wij denken hiermee een belangrijke stap te hebben gezet voor een duurzaam bestaan van de herdenking op lange termijn.

Voorzitter Thom de Graaf: 'Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden. De verplaatsing van de herdenking naar de vroege avond geeft veel meer mensen de kans om die via de rechtstreekse televisie-uitzending mee te maken. Ik realiseer me dat dit voor ouderen die gewend waren aan de middag lastig is. Daarom zorgen we ervoor dat het veld ’s middags al open is. Vanaf 17.00 uur zijn mensen welkom op het veld om vooraf bloemen te leggen en elkaar te ontmoeten met koffie en spekkoek, net zoals in voorgaande jaren.'

Haagse samenwerking. Ook organiseren een aantal Haagse culturele organisaties overdag op verschillende locaties in Den Haag bijeenkomsten, waaraan bezoekers elkaar voorafgaande aan de herdenking gezamenlijk kunnen deelnemen en elkaar kunnen ontmoeten. Klik hier voor het dagprogramma. Meer informatie over de herdenking op: 15augustus.nl

Minister-president Rutte neemt maandag 15 augustus 2022 deel aan de Nationale Herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Naast de minister-president is ook staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.

Door de capitulatie van Japan kwam er 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking waarbij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië worden herdacht.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst leggen minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument. Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Voorafgaand daaraan worden voordrachten gehouden. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.

Herdenking in Amstelveen:  Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden op zondag 14 augustus 2022 de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdachtmeldt de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië.

De herdenking wordt geopend door onze voorzitter de heer J.C.E.M. Bouwens. Gevolgd door toespraken van onze  burgemeester de heer T.R. Poppens en luitenant kolonel J. Verwoerd, algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders. Dit jaar houdt  onze gastspreekster mevrouw Willy Glorius-Jansen over haar familie (een mengelmoes van culturen en ervaringen in Nederlands Indië van voor en gedurende de bezetting door de Japanners. In 2020 ontving zij een koninklijke onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk met ouderen in Amsterdam Noord. U bent van harte welkom om de herdenking bij te wonen. De herdenking begint om 19.15 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.