Bijgewerkt: 28 maart 2024

De uitstoot van broeikasgassen was 11 % lager begin 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
15-06-2022

In het eerste kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 11 % lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat komt vooral doordat een kwart minder aardgas is verbruikt. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Minder aardgasverbruik. In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving verminderden de CO2-emissies. Dat komt vooral doordat minder aardgas is verbruikt. De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar ook was het eerste kwartaal van 2022 relatief warmer dan hetzelfde kwartaal in 2021. Dit laatste heeft vooral een dempend effect op het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Uitstoot broeikasgassen per klimaatakkoordsector, eerste kwartaal


De elektriciteitssector heeft door een productiedaling 14 % minder broeikasgassen uitgestoten. Ondanks het feit dat er meer steenkolen zijn verstookt in plaats van aardgas. Ook de toename van de productie uit hernieuwbare bronnen droeg bij aan de lagere uitstoot. De lagere elektriciteitsproductie ging gepaard met minder elektriciteitsverbruik, dat onder andere veroorzaakt werd door de hogere energieprijzen.

Uitstoot mobiliteit ongeveer gelijk gebleven. De uitstoot van broeikasgassen door mobiliteit was in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer hetzelfde als in hetzelfde kwartaal van 2021. Daarmee lag de uitstoot door mobiliteit nog steeds onder het pre-coronaniveau. Het verbruik van benzine was 8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, terwijl het verbruik van diesel 4 procent lager was.

Het CBS berekent ook de uitstoot van CO2 door alle Nederlandse economische activiteiten volgens de nationale rekeningen. Hierbij wordt in vergelijking met de uitstoot volgens de IPCC-definities ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa meegenomen. In het bericht hieronder worden de CO2 emissies conform de berekeningswijze van de nationale rekeningen gepresenteerd.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

CO2-emissies en economische ontwikkeling, eerste kwartaal 2022


Uitstoot CO2 fors lager terwijl Nederlandse economie groeit. De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 9,9 % lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 7 % groeide. Voor vrijwel alle sectoren van de economie geldt dat de productie fors hoger lag, terwijl de CO2-emissies lager waren.

De transportsector vormt hierop de grootste uitzondering. Deze sector heeft 13,5 % meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder, de toegevoegde waarde groeide met 15,7 %. De toename van de emissies is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren 49 % hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de emissies door de binnenvaart waren hoger, ruim 13 % ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De zeevaart stootte in het eerste kwartaal minder uit dan een jaar eerder.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.