Bijgewerkt: 29 maart 2024

De WOZ-waarde van een woning is 7 % hoger in 2021

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
30-09-2021

Op 1 januari 2021 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 290.000 euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WOZ-waarde van woningen minder hard toe dan in het voorgaande jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Oldambt steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 12,4 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 181.000 euro per woning. Van de 4 grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4 procent het sterkst toe, gevolgd door Den Haag met 9,2 procent. Amsterdam zit na jarenlange bovengemiddelde stijgingen nu met een toename van 1,2 procent juist ver onder het landelijk gemiddelde. 

Sterkste stijging in Flevoland, Zuid-Holland en Friesland. In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 8,7 procent tot 262 duizend euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 290 duizend euro. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met 5,2 procent het minst hard, maar ligt met gemiddeld 367 duizend euro wel hoger dan in de andere provincies.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2021)

De gemiddelde WOZ-waarde was in 2021 in Amstelveen 442.00 euro en in 2020 420.000 euro


WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen. De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet.

Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde. In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 778 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Pekela de laagste (148 duizend euro). In onderstaande kaart staat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per gemeente op 1 januari 2021 en 2020.

WOZ waarde? Wet waardering onroerende zaken (afgekort Wet WOZ) is een Nederlandse wet die in 1994 is aangenomen. De WOZ regelt de waardering van alle onroerende zaken in Nederland ten behoeve van onder meer belastingheffing en het woningwaarderingsstelsel. Artikel 18 bepaalt dat de waardepeildatum één jaar voor het begin van het kalenderjaar ligt waarvoor de waarde wordt vastgesteld. De waarde van de onroerende zaak in het begin van een kalenderjaar moet dus niet verward worden met de WOZ-waarde voor dat kalenderjaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.