Bijgewerkt: 2 september 2014

Zoals het vroeger was

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
26-05-2012

Amstelveen kenner de heer Evert Zuiderent heeft op vrijdagmiddag 25 mei 2012 een presentatie gegeven in wijksteunpunt Middenhof in Middenhoven. Het thema was voor de vele aanwezigen heel spannend, vooral omdat veel mensen waren gekomen, die vroeger ook in Amstelveen woonden.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Evert Zuiderent, ansichtkaartverzamelaar in wijksteunpunt Middenhof vertelt over zijn verslavende hobby


De geselecteerde foto’s van zijn enorme collectie oude ansichtkaarten, meer dan 2000 Amstelveense dorpsgezichten, is uiteindelijk een 1½ uur durende beamer presentatie geworden. De mensen (ver boven de 70 jaar) vonden de oude nog nooit vertoonde foto’s prachtig en vooral, dat de heer Zuiderent ongelofelijk veel verhalen kent, al lang vergeten namen kon noemen en omdat de mensen deze namen herkenden, werd de presentatie vreselijk leuk.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De zaal loopt langzaam vol met veel ouderen


Door de vergeten namen, winkels en straten te noemen ontstond in de zaal een soort sfeer van herkenning en de vooral oudere mensen waanden zich terug in hun jeugd. Zo bleek, hoe belangrijk het is, als je je hobby met anderen deelt. De heer Zuiderent is al jaren bezig oude ansichtkaarten te verzamelen.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

En eindelijk begint de presentatie van de ongeveer 170 oude ansichtkaarten


Voor de presentatie begon, vroeg ik aan Evert Zuiderent, waarom hij deze presentaties doet en hij zei het volgende: 'Ik vind het ontzettend leuk voor de oud-Amstelveners om wat te laten zien over hoe vroeger Amstelveen eruit zag. Ik begin mijn presentatie met een prent uit 1790 en daarna ga ik gauw verder met de dorpskern in het Oude Dorp en van daaruit ga ik de gemeente rond'.

'Ik vind het altijd leuk om de mensen vervolgens te laten zien hoe Amstelveen veranderd is. Ik ben hier geboren en getogen en deze hobby heb ik overgenomen van mijn vader. Die deed het ook al vanaf 1977 de presentaties, weliswaar met dia’s en hij vertelde er ook verhaaltjes bij'.

'Ik doe het dus nu al 20 jaar lang, niet meer met dia’s, hoewel dat ging ook al prima, maar met de laptop en de beamer is het toch makkelijker geworden. Vooral als je de presentatie snel wil aanpassen, dan doe ik het met de computer. Het is altijd leuk, om de mensen een gezellige middag te bezorgen en ik hoop natuurlijk, dat de mensen vragen hebben. Ik vraag ze ook: - heeft u misschien oude ansichtkaarten?-  want je weet maar nooit'.

'Het gebeurt wel eens, dat iemand zegt: ik heb nog wat voor je! Laatst was er ook zo iemand, die met een prachtige ansichtkaart aankwam en die had ik nog niet in mijn collectie. Ik heb 2400 oude ansichtkaarten en toch had ik deze nog niet. Dus mijn avond kon niet meer stuk, het was perfect’.

'Deze presentatie hier in Middenhof is de derde in dit jaar en er komen er nog twee op verschillende locaties in Amstelveen. Ik was daarvoor in De Meent met mijn presentatie, in buurtvereniging Patria, maar ik ga ook naar de vele bejaardenhuizen en dat vind ik gewoon erg leuk.'

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

A. Ravestein schillenophaler met zijn karretje op de Nieuwe Karselaan voor de jaren 1930


De lichten gingen uit in de zaal en de mensen gingen terug in de tijd en werden de nu 70-80 jarigen weer jong in gedachten. Vooral toen ze de oude al lang afgebroken huizen zagen op de op het scherm, vervlogen tijden met vergeten namen kwamen tevoorschijn en de mensen in de zaal realiseerden zich, dat er een verschrikkelijke armoede heerste in de vroegere jaren van Nieuwer-Amstel.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het bloemencorso in de Dorpstraat in de jaren 1950


zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het badhuis aan de Molenweg in de jaren 1960


De al lang vergeten feiten werden door Evert Zuiderent weer verteld, zoals dat de meeste ansichtkaartfoto’s op zondag werden gemaakt, want dan hadden de mensen hun schone kleren aangetrokken.

Of voor het abonnement van drie maanden op het Amstelveensch Weekblad in 1963 moest 1 gulden 65 cent worden betaald, maar de straten zonder auto’s was ook een vreemde beeld, vooral als wij nu de volle straten zien met geparkeerde auto’s.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het sigarenbandje met het gemeentewapen van Amstelveen


Er werden ook door velen nog nooit gehoorde verhalen verteld door de heer Zuiderent. Omdat burgemeester Dirk Rijnders (1955-1971) sigaren rookte, moest de gemeente sigarenbandjes laten drukken met het gemeentewapen er op!

Maar ook de betekenis van het Badhuis aan de Molenweg was apart, want de reden van een badhuis was toen, dat in de kleine woningen in de buurt er geen badkamers waren gebouwd, dus de mensen gingen met schone kleren onder hun arm elke vrijdag of zaterdag naar het badhuis om zich toch te kunnen wassen. Het is nu onvoorstelbaar, maar toen wisten de mensen het niet beter.

zuiderent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Evert Zuiderent kan urenlang over zijn geliefde stad, of volgens hem dorp, interessante verhalen vertellen


De vele anekdotes maakten de presentatie erg levendig en vele aanwezigen waanden zich terug in de tijd, toen ze nog jong waren. Toen de beamer was uitgeschakeld kwamen veel mensen bij de heer Zuiderent hun vragen te stellen, want er waren nog honderden vragen, die nog beantwoord moesten worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.