Bijgewerkt: 29 maart 2024

Zeven nepovervallers krijgen rekening gepresenteerd

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
15-12-2011

Zeven jongeren die vrijdag 2 december 2011 een overval in scene hebben gezet, krijgen de rekening gepresenteerd. 'De politie neemt dit zwaar op. Grappenmakers moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen.'

De politie kreeg vrijdagochtend twee december rond half tien een melding van een overval op een sigarenhandel annex postagentschap in de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost. Getuigen zagen verschillende mannen met bivakmutsen en een vuurwapen de winkel binnengaan. Meerdere eenheden en de helikopter werden ingezet. “Een dergelijke melding nemen wij zeer serieus,” zegt commissaris Peter Damkat. “De winkel ligt bovendien een paar honderd meter verwijderd van een andere sigarenhandel, waarvan de eigenaar bij een overval is gedood.”

Tussen de 30 en 40 agenten werden opgeroepen om de overval te verijdelen. Tijdens de inzet werd duidelijk dat de overval in scène was gezet. “Jullie komen toch niet voor ons hè?” werd gezegd toen de politie de zaak binnenkwam. Een groep jongeren bleek voor een toelatingsproject van een opleiding het idee te hebben opgevat om een overval in scène te zetten, en die te filmen.

De zeven leden van de filmploeg, in de leeftijd van zeventien tot drieëntwintig jaar, werden aangehouden. De beelden zijn in beslag genomen. Volgens de specialist civiel recht van het korps Amsterdam-Amstelland, is wat de mannen hebben gedaan onrechtmatig, omdat ze hun plannen niet vooraf bij de politie hebben gemeld. “De jongeren hadden moeten beseffen dat hun optreden tot nodeloze inzet kon leiden.” De winkelier was wel op de hoogte.

Op basis van een uitspraak van het gerechtshof is het mogelijk dat de politie na een valse aangifte of melding de kosten van haar nodeloze inzet verhaalt op de personen in kwestie. “Dat zullen we in dit geval ook doen. De verspilde mankracht had ingezet kunnen worden voor serieuze meldingen, misdrijven en onderzoek”, aldus de korpsjurist. De kosten die de politie desnoods via de rechter kan vorderen, kunnen afhankelijk van de inzet en de gemaakte kosten, oplopen tot duizenden euro’s.

In dit geval bedraagt de schade 1.000 euro. “Bij de inzet van de politiehelikopter wordt soms in spoedeisende zaken gebruikgemaakt van de zogenoemde rode knop procedure. Dan wordt een deel van het vliegverkeer een aantal minuten stilgelegd of omgeleid om te zorgen dat de politiehelikopter met spoed kan opstijgen en naar de plek kan vliegen waar hij nodig is.” De politie neemt dit zwaar op. Commissaris Damkat: “Grappenmakers moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.