Bijgewerkt: 28 maart 2024

Winkelketen HEMA bestaat 85 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: HEMA
27-09-2011

Op 4 november 1926 opende HEMA haar allereerste winkel in de Amsterdamse Kalverstraat. Na 85 jaar is HEMA aanwezig in vijf landen met bijna 600 winkels. En dit heugelijke feit wil de organisatie niet ongemerkt voorbij laten gaan. Voor klanten zijn er leuke, bijzondere acties met een knipoog naar vroeger.

Wie herinnert zich bijvoorbeeld het HEMA breiboek nog? Destijds was dit fenomeen een grote inspiratiebron voor veel breifanaten. Omdat breien weer helemaal terug van weggeweest is en HEMA 85 jaar bestaat, brengt HEMA breipatronen van toen terug in een actueel ‘The Best of’ breiboek.

Ook is er een leuke actie aan verbonden via de Facebook pagina ‘ik wil mijn trui terug’. Op die manier maakt iedereen kans om die trui van vroeger nagebreid te krijgen door een heus HEMA-oma-brei-team.

HEMA wordt door de jaren heen gekenmerkt door haar eenvoudige, maar bijzondere producten met klassiekers als de tompouce en de rookworst, de herkenbare winkels, de opvallende vormgeving , de jaarlijkse ontwerpwedstrijd, de unieke samenwerkingen met onder andere Return to Sender en Natuurmonumentenen nog veel meer  wat HEMA zo echt HEMA maakt. Altijd met de optimistische boodschap die zo typisch HEMA is.

85 jaar HEMA

Door de jaren heen is het aantal vestigingen van HEMA enorm toegenomen en ook is het warenhuis inmiddels in vijf landen aanwezig. Vergeleken met vroeger is er natuurlijk veel veranderd. In 1926 opende de Nederlandse winkelketen de deuren van haar eerste winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam.

De heren Arthur Isaac en Leo Meyer introduceerde het Amerikaanse ‘nickel & dime’ concept in de Lage Landen. Daarmee kwam de droom om artikelen met een vaste, lage eenheidsprijs voor mensen met een kleine beurs te verkopen, uit. Inmiddels verkoopt HEMA nu 85 jaar leuke, bijzonder vormgegeven artikelen tegen een vaste, lage prijs en met de bekende goede kwaliteit.

Formule

Ronald van Zetten, directievoorzitter van HEMA: ‘Dankzij een sterke winkelformule met een duidelijke styling en voordelige prijzen zijn onze winkels echt HEMA. Deze formule, bijzondere eenvoud, werkt overal, in Nederland maar ook daarbuiten. Iedereen omarmt die frisse, eigentijdse, gebruiksvriendelijke, kleurrijke HEMA-stijl.

Natuurlijk houden we ook rekening met de lokale verschillen in Nederland en daarbuiten. Want Hollandse fietskratten in Parijs werken niet. Maar drop in de Belgische winkels weer wel. We blijven luisteren naar onze klanten en willen hen vooral blijven verrassen met onze producten, vormgeving, winkels en leuke acties. Nu en in de toekomst’.

Van stad naar dorp

In de beginjaren waren de Nederlandse vestigingen vooral in de grotere steden te vinden en vanaf circa 2004 kwamen daar kleinere winkels in dorpen en wijken bij. Daarnaast heeft HEMA in Nederland een aantal take-aways op drukke locaties als stations en Schiphol, en loopt er een proef in een negental filialen met de verkoop van versproducten als groenten, fruit en vlees. In België is HEMA sinds 1984 aanwezig en binnenkort opent de 85e winkel daar haar deuren. Duitsland, Luxemburg volgden en sinds 2009 is HEMA actief in Frankrijk.

Hema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De hoofdingang van HEMA in Amstelveen


Toekomst

Begin 2008 sprak HEMA de ambitie uit om binnen Europa verder te willen groeien en nieuwe markten te gaan zoeken. Met het onlangs geopende zevende filiaal in Frankrijk werkt HEMA hard om deze ambitie daadwerkelijk vorm te geven. Inmiddels is HEMA operationeel in vijf landen: Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, België en Nederland. HEMA wil haar positie in  deze landen verder uitbouwen.

Over HEMA

HEMA is opgericht in 1926 in Amsterdam en maakt deel uit van Lion Capital. HEMA heeft meer dan 580 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het is dé winkel voor dagelijkse boodschappen. Alle artikelen zijn van het eigen HEMA-merk met altijd het juiste product tegen de juiste prijs en een eigentijdse vormgeving. En voor alle artikelen geldt een ‘niet tevreden, geld terug’ garantie.

Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij

De HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een Nederlands warenhuis met vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het was tot juli 2007 onderdeel van Maxeda (waar ook Vroom & Dreesmann, Praxis en de Bijenkorf onder vielen), maar werd verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Het warenhuis kenmerkt zich door het aanbod van producten voor dagelijks gebruik en het feit, dat vrijwel het hele assortiment speciaal voor de HEMA geproduceerd is.

Stuntwinkel

De HEMA begon als een stuntwinkel. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en één gulden. Na de Tweede Wereldoorlog heeft HEMA dat systeem losgelaten.

HEMA in Amstelveen

Binnenhof 8 1181 ZG Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.