Bijgewerkt: 29 maart 2024

Wing One landde in IJsland

Nieuws -> Informatief

Bron: Twitter US EUCOM/Wikipedia
03-03-2023

Een US Navy E-6B Mercury toegewezen aan de United States Strategic Command Wing One arriveerde op 28 februari 2023 in IJsland, terwijl hij operaties uitvoerde in het verantwoordelijkheidsgebied van USEUCOM. De bemanning ontmoette U.S. Ambassadeur in IJsland Carrin Patman en andere diplomatieke en militaire leiders.

Foto Amstelveen
(Bron Twitter - 2023)

De Wing One is op IJsland aangekomen

Sinds 1952 heeft USEUCOM deelgenomen aan of steun verleend aan meer dan 200 operaties, variërend van humanitaire hulp en natuurrampen tot vredeshandhaving en antiterrorisme/machtsbeschermingsoperaties in heel Europa. Het verleden is net zo gevarieerd als het heden. Tijdens de jaren van de Koude Oorlog richtte USEUCOM zich op het bewaren van de vrede in Europa. Sindsdien heeft USEUCOM troepen ingezet om meer dan 95 onvoorziene, NEO- en humanitaire operaties te ondersteunen en blijft het voortbouwen op zijn trotse erfgoed en prestaties.

De Boeing E-6 Mercury (voorheen Hermes) is een commandopost en communicatierelais in de lucht op basis van de Boeing 707-300. De originele E-6A, vervaardigd door de defensiedivisie van Boeing, kwam in juli 1989 in dienst bij de Amerikaanse marine en verving de EC-130Q. Dit platform, nu aangepast aan de E-6B-standaard, geeft instructies van de National Command Authority door aan onderzeeërs met ballistische raketten (zie communicatie met onderzeeërs), een missie die bekend staat als TACAMO ("Take Charge And Move Out"). Het E-6B-model dat in oktober 1998 werd ingezet, heeft ook de mogelijkheid om Minuteman ICBM's op afstand te besturen met behulp van het Airborne Launch Control System. De E-6B verving de EC-135C's van de luchtmacht in de rol van Looking Glass en bood het bevel en de controle over de Amerikaanse nucleaire strijdkrachten als de controle op de grond onbruikbaar zou worden. Met een productieduur tot 1991 was de E-6 de laatste nieuwe afgeleide van de Boeing 707 die werd gebouwd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.