Bijgewerkt: 19 maart 2024

Wat is het mooiste natuurgebied van Nederland?

Nieuws -> Natuur

Bron: Rijksoverheid
18-03-2016

Wat is het mooiste natuurgebied van Nederland? Die vraag legt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken voor aan het Nederlandse publiek. In april 2016 start de inschrijving voor de verkiezing. Een jury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven maakt een shortlist van de inzendingen. Na de zomer mag het publiek zijn stem uitbrengen. De drie natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Martijn van Dam (PvdA) staatssecretaris van Economische Zaken


 Staatssecretaris Van Dam kondigde de publieksverkiezing vandaag aan tijdens het festival ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ in Den Haag. Onder meer door het verbeteren van de toegankelijkheid, internationale marketing en het versterken van de voorzieningen moeten de gebieden aantrekkelijker worden voor binnen- en buitenlandse bezoekers. De winnende natuurgebieden, of landschappen moeten uiteindelijk uitgroeien tot internationale iconen vergelijkbaar met sterke merken als tulpen, molens en de stad Amsterdam.

Van Dam: “Wat is ons mooiste, uniekste, meest bijzondere natuurgebied, of landschap? Waar kun je onze geschiedenis het best lezen én beleven? Welk park kan de waardering van de natuur in heel Nederland op een hoger plan tillen en publiek uit de hele wereld trekken? Daar wil ik achter komen met een open verkiezing. Elk gebied in Nederland, Nationaal Park of nog niet, kan mee doen.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Het Dr. Jac. P. Thijssepark is een heempark in Amstelveen. Het is in de 20ste eeuw aangelegd en ligt in de noordwesthoek van Amstelveen, aan de rand van het Amsterdamse Bos


 Vanaf april kunnen natuurgebieden via een bidbook worden gekandideerd voor de verkiezing. Uit dat bidbook moet blijken, dat het gebied bijzonder genoeg is om een groot publiek te trekken en sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Binnenkort worden de exacte criteria voor de verkiezing gepubliceerd. De jury onder leiding van professor Van Vollenhoven maakt vervolgens een selectie op basis van de criteria die daarna wordt voorgelegd aan het Nederlandse publiek.

De ervaringen met de nieuwe nationale top-natuurgebieden moeten helpen om ook de andere Nationale Parken aantrekkelijker te maken. De bestaande Nationale Parken in Nederland hebben op dit moment een beperkte bekendheid bij het (inter)nationale publiek. Samen met onder andere de provincies, terreinbeheerders, de bestaande Nationale Parken en ondernemers wil staatssecretaris Van Dam de positie van de Nationale Parken versterken en zo de duurzame instandhouding van de waardevolle gebieden bevorderen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.