Bijgewerkt: 28 maart 2024

Wat doe jij voor een ander, scholier?

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
03-10-2011

Het doel van het radioprogramma Eén Amstelveen:  Hoe kunnen we sociale cohesie bevorderen voor een gelukkig Amstelveen? Als we ons verbonden voelen met elkaar zijn we in staat om ons in te leven in elkaar.

Vinden scholieren vrijwilligerswerk wel zinvol en worden zij daar wel blij van? Op donderdagmiddag 22 september 2011 was er een kick-off in poppodium P60 voor scholieren voor hun maatschappelijke stages. Want sinds 2011 is het doen van een maatschappelijke stage van minimaal 30 uren in het voorgezet onderwijs landelijk verplicht. Wat houdt dit eigenlijk in? Zijn jonge mensen wel gemotiveerd om onbetaald vrijwilligerswerk te verkennen door zo’n stage, niet te verwarren met het doen van een beroepsstage?

In de radiostudio Elly Geelkerken, maatschappelijk stagemakelaar van stichting Cardanus. De Vrijwilligerscentrale Cardanus is sinds 2004, in meer of mindere mate, actief aan de slag met de organisatie van projecten, waarbij middelbare scholieren ervaring opdoen met vrijwilligerswerk en heeft daarom de expertise bij uitstek in huis om zowel scholieren, scholen als stageaanbieders te adviseren.

Conchita Amstelveen
(Foto C. Willems - 2011)

Conchita Willems en Elly Geelkerken in de radiostudio


Cardanus heeft in Amstelland van de diverse gemeenten de opdracht gekregen om dit aan te sturen en op de website www.mas.amstelland.nl is de informatie hierover te vinden. Elly vertelt gedreven over de ervaringen van de afgelopen twee jaren dat zij dit werk doet. Scholen, scholieren en stageaanbieders reageren positief, maar door drukte op scholen, op werkplekken en in de levens van jonge mensen speelt de stagemakelaar een essentiële rol in deze cultuuromslag.

Verheldering over hoe een stage georganiseerd wordt bij een stageaanbieder. Uitleg over het ‘voeden’ uit verschillende vacaturebanken voor de deelnemende scholen Hermann Wesselink College, Wellant College De Groenstrook, Wellant College Westplas MAVO, Amstelveen College, Keizer Karel College, Alkwin Kollege en de Thamen R.K. Scholengemeenschap. En voorlichting over het werken met het ICT-programma StageRage. Het komt uitvoerig aan bod.

Want de stagemakelaar werkt maatgericht met scholier, docent en stagebegeleider. Waarbij de registratie/evaluatie van het proces bedreven door de stagemakelaar in het oog wordt gehouden. Daartoe ondersteunt het StageRage systeem en de website www.stagerage.nl. Alle belangrijke informatie over het verloop van stages, de verslagen, de opdrachten en de beschikbare vacatures. Het is op StageRage in no-time te vinden.

Eén Amstelveen: te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk  ook via de website: www.rtvamstelveen.nl,  (klikken op ‘Beluister radio live’ rechtsboven) Uitzending tot 8 oktober: maandag – woensdag – vrijdag: 10.00 uur + dinsdag – donderdag: 11.00 uur Na 8 oktober uitzending: dinsdag – donderdag - zaterdag: 12.00 uur + zondag: 19.00 uur



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.