Bijgewerkt: 23 april 2024

Vulkaan Kilauea op Hawaï kwam weer tot leven

Nieuws -> Informatief

Bron: U.S. Geological Survey/Wikipedia
07-01-2023

Kīlauea is een actieve schildvulkaan op de Hawaïaanse eilanden. Gelegen langs de zuidoostelijke kust van het Grote Eiland van Hawaiʻi, is de vulkaan tussen 210.000 en 280.000 jaar oud en ontstond ongeveer 100.000 jaar geleden boven de zeespiegel. Historisch gezien is het de meest actieve van de vijf vulkanen die samen het eiland Hawaii vormen. Kīlauea is ook een van de meest actieve vulkanen op aarde.



De Kīlauea vulkaan begon uit te barsten in de Halema'uma'u krater om ongeveer 16.34 uur HST (Hawaii-Aleutian Standard Time) op 5 januari 2023, na een paar weken van met tussenpozen verhoogde aardbevingsactiviteit op de top en geleidelijke inflatoire bodemvervorming op de top. De aardbevingsactiviteit nam rond 15.00 uur op 5 januari dramatisch toe met een verhoogde inflatoire bodemvervorming, waardoor het HVO het alarmniveau van Kīlauea en de luchtvaartkleurcode verhoogde naar WATCH/ORANGE en vervolgens naar WARNING/RED nadat de uitbarsting was begonnen- meldt de Hawaiian Volcano Observatory een agentschap van de U.S. Geological Survey.



Vanaf 7:30 uur HST op 6 januari 2023, zijn er nog verschillende zeer kleine fonteinen actief in het centrale oostelijke deel van de Halema'uma'u-kraterbodem. De hoge initiële uitvloeiing neemt snel af nu de lava die de afgelopen maand in het magmasysteem is opgeslagen, tot uitbarsting komt.  De fonteinen zijn vannacht in kracht afgenomen en zijn vanochtend constant ongeveer 5 meter hoog. De lavastromen hebben een groot deel van de kratervloer (die bijna 120 hectare groot is) overspoeld. Het hoger gelegen eiland dat werd gevormd tijdens de eerste fase van de uitbarsting van december 2020 blijft blootliggen, evenals een ring van oudere lava rond het lavameer dat actief was vóór december 2022. Dit oudere meer heeft zich van onderaf opnieuw gevuld met nieuwe lava. De diepte van de nieuwe lava aan de voet van de Halema'uma'u-krater blijft vanmorgen ongeveer 10 meter. 

De top was gisteren, 5 januari, rond 17.00 uur HST (Hawaii-Aleutian Standard Time) van inflatie naar deflatie gegaan, en die trend zet zich vanochtend voort. Na het begin van de eruptie nam de aardbevingsactiviteit op de top sterk af en werd de eruptietrilling (een signaal dat samenhangt met vloeistofbeweging) hervat. De vulkanische gasemissies in het eruptiegebied zijn hoog.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.