Bijgewerkt: 29 maart 2024

Vrijwilligers van De Uiterton restaureren een historische vissersboot

Nieuws -> Informatief

Bron: Henk C. Morel
29-08-2022

In het heempark De Braak in Amstelveen is de restauratie begonnen van een historische vissersboot, type curragh. Deze zogenaamde huidenboot is eind jaren 1970 gebouwd door een Amstelvener en bestaat uit een vlechtwerk, bekleed met zeildoek, dat was in vorige eeuwen koeienhuid. 

De onderbouw, een casco van aaneengeknoopte latten, lijkt nog behoorlijk in orde. De bovenrand van tweemaal ruim zes meter is er slecht aan toe, een flinke kluif voor de vrijwilligers van Stichting De Uiterton!

Foto Amstelveen
(Foto De Uiterton - 2022)

In het heempark De Braak in Amstelveen is de restauratie begonnen van een historische vissersboot, type curragh


Een currach (Iers: curach [ˈkʊɾˠəx]) is een type Ierse boot met een houten frame, waarover vroeger dierenhuiden of -vellen werden gespannen, hoewel nu meer canvas gebruikelijk is. Hij wordt soms verengelsd als 'curragh'. De bouw en het ontwerp van de currach zijn uniek voor de westkusten van Ierland. Hij wordt in de graafschappen Cork, Waterford en Kerry een naomhóg [n̪ˠiːˈwoːɡ] genoemd en in West-Clare een "kano". Het is vergelijkbaar met de Welshe coracle, hoewel de twee onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.