Bijgewerkt: 19 oktober 2018

Vier Fokker S-11's maakten een historische vlucht vanaf Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Airport
21-12-2017

Op maandag 18 december 2017 was precies 70 jaar geleden, dat de Fokker S-11 zijn eerste proefvlucht vanaf Schiphol maakte. Vanuit de toenmalige Fokker-fabriek in Amsterdam-Noord werd het vliegtuig op een dekschuit naar Schiphol vervoerd en maakte in 1947 vanaf daar zijn eerste vlucht. De Fokker S-11 Instructor is een éénmotorig tweezitter propellervliegtuig ontworpen en vervaardigd door de voormalige Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker.

Een van de eerste activiteiten van Fokker na de Tweede Wereldoorlog was het ontwerp van een nieuw militair vliegtuig voor de initiële pilotenopleiding, de S-11 Instructor. Een vliegtuighandelaar had reeds in 1946 voor 100 van deze vliegtuigen bestellingen geplaatst, nog voordat de bouw was begonnen. Het eerste prototype vloog op 18 december 1947 op Schiphol.

Foto Amstelveen
(Foto Schiphol Airport - 2017)

Een van de vier Fokker S-11's op de startbaan van Schiphol Airport op maandagmiddag 18 december 2017. Om stil te staan bij deze historische vlucht, vertrokken de Fokker S-11's onder leiding van de brandweer. Na twee ererondjes om de Luchtverkeerstoren te hebben gevlogen, vervolgden de Fokker S-11's hun weg met als eindbestemming Lelystad Airport.Tijdens het testen begin 1948 bleek, dat er aerodynamische veranderingen nodig waren om de bediening van het vliegtuig te verbeteren. Later dat jaar volgden er demonstratievluchten voor verschillende luchtmachten en uiteindelijk werden er veel S-11's verkocht aan de Koninklijke Luchtmacht, de Israëlische Luchtmacht, de Italiaanse luchtmacht, de Braziliaanse luchtmacht, de Paraguayaanse Luchtmacht en de Boliviaanse luchtmacht. Zo' n 170 vliegtuigen werden in Italië gebouwd als de Macchi M. 416. Een beperkt aantal S-11 Instructors vliegt nog steeds. De Nederlandse organisatie Fokker Four, die zich inzet voor het behoud van het vliegtuig, exploiteert vier S-11's en voert onder andere nog steeds met hen uit op airshows. Een versie van de S-11 met driewieler landingsgestel, de S-12, werd gebouwd door Fokker Industria Aeronautica in Brazilië en werd door de Braziliaanse luchtmacht gebruikt als instructeur T-22.Het vliegtuig is voorzien van een Lycoming O-435-A boxermotor (de Lycoming O-435 is een zescilinder, horizontaal tegenover elkaar staande vaste vleugel- en helikoptermotor van Lycoming Engines een grote Amerikaanse fabrikant van vliegtuigmotoren. De motor is een uitvoering met zes cilinders van de viercilinder Lycoming O-290) die een vermogen van 190 pk levert. Bijzondere kenmerken van het vliegtuig zijn de grote cockpit en de geknikte poten van het landingsgestel. Achter de zitplaatsen bevindt zich ruimte voor bagage, een derde stoel, of een extra brandstoftank van 114 liter. Het lesvliegtuig werd gebruikt door de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine.

Na dezelfde route te hebben gevlogen als die de dekschuit voer over de Kostverlorenvaart, landde de Fokker S-11’s onder begeleiding van Schipholauto’s op de luchthaven. Na een korte stop kozen Fokker S-11's, gevlogen door piloten van Stichting Fokker Four, opnieuw om 14:36 uur het luchtruim vanaf Schiphol. Het exacte tijdstip dat 70 jaar geleden ook de eerste proefvlucht vertrok.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.