Bijgewerkt: 29 maart 2024

Vanaf januari 2018 is duidelijkheid over kosten kinderopvang

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
05-06-2015

Ouders weten vanaf januari 2018 van te voren, wat de kinderopvang ze kost. Nu weten zij pas bij de eindafrekening van de kinderopvangtoeslag wat de kinderopvang precies heeft gekost. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gebruikt voor het berekenen van de eigen bijdrage de definitieve jaaropgave van het inkomen. Hierdoor zijn geen verrekeningen achteraf meer nodig. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het beoogde systeem moet fraude met de overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen.

Het systeem wordt een stuk eenvoudiger. Ouders hebben alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. Nu moeten zij kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is straks niet meer zo. De kinderopvangtoeslag vervalt. DUO gaat de overheidsbijdrage direct met de kinderopvanginstellingen verrekenen. Ouders hebben alleen nog te maken met DUO en hoeven niet zelf meer de overheidsbijdrage aan te vragen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Kinderen van de kinderopvang organisatie KinderRijk in Amstelveen


Doordat DUO verantwoordelijk wordt voor de overheidsbijdrage voor kinderopvang zal dat ook een positieve impuls opleveren voor de werkgelegenheid in Groningen. De komende maanden wordt het voorstel verder uitgewerkt en wetgeving opgesteld. Hier worden ouders en kinderopvanginstellingen bij betrokken.

Voordelen voor ouders

-Vanaf januari 2018 wordt het voor ouders gemakkelijker om de kinderopvang te betalen. DUO ontwikkelt een computersysteem waarbij ouders via een digitale portemonnee hun ouderbijdrage betalen. In deze portemonnee zien ouders wat er gefactureerd is.

-Ook hoeven ouders geen gegevens over de kinderopvang meer door te geven. De kinderopvanginstelling geeft de afname van kinderopvang voortaan rechtstreeks aan DUO door.

-Het nieuwe systeem is flexibeler. Dit is onder meer belangrijk voor flexwerkers en ZZP’ers. Extra of minder uren kinderopvang worden direct gefactureerd en verrekend met de overheidsbijdrage.

Inkomenseffecten

DUO gebruikt voor het berekenen van de overheidsbijdrage het vastgestelde jaarinkomen van twee jaar geleden. Er komt een vangnetregeling voor ouders die de afgelopen twee jaar te maken hebben gekregen met een forse daling van hun inkomen en daardoor een minder hoge bijdrage van de overheid ontvangen. Als hun eigen bijdrage met meer dan 2% stijgt ten opzichte van hun huidige inkomen ontvangen zij alsnog een hogere overheidsbijdrage. De inkomenseffecten blijven daardoor beperkt.

Bijna 40% van de ouders gaat er iets op vooruit. 60% van de ouders gaat er beperkt- tussen 0 en 3% - in inkomen op achteruit. Slechts een zeer kleine groep, minder dan 2.000 ouders, gaat er meer dan 3% op achteruit. De inkomenseffecten treden alleen op in het eerste jaar, structureel heeft het nieuwe systeem geen effect op het inkomen van ouders. Overigens heeft het kabinet besloten de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag voor 2016 te indexeren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.