Bijgewerkt: 19 april 2024

Valpreventieweek 2022 ook in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Veiligheid NL
27-09-2022

Ouderdom komt met gebreken. Met de leeftijd neemt ook de kans op vallen toe. En dat kan bij ouderen grote gevolgen hebben. Tijdens de landelijke Valpreventieweek van 3 t/m 9 oktober 2022 is er ook in Amstelveen extra aandacht voor valpreventie.

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn van Amstelveen

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg: 'Het is best moeilijk om toe te geven dat sommige dingen moeilijker gaan als je ouder wordt. Toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor valpreventie. In Amstelveen hebben we standaard meerdere valpreventiecursussen beschikbaar, bijvoorbeeld via Participe. Of de Otago lessen bij fysiotherapeuten. Maak daar gebruik van, want het helpt om langer leuke dingen te kunnen blijven doen. Tijdens de Valpreventieweek kunnen ouderen laagdrempelig kennismaken met de mogelijkheden die er in Amstelveen zijn voor valpreventie.'

Activiteiten in de Valpreventieweek. In de Valpreventieweek worden er in Amstelveen diverse extra activiteiten georganiseerd voor 65-plussers. Zo is er op maandag 3 oktober een gratis Otago proefles in Wijkcentrum Dignahof. Ook zijn er diverse gratis bijeenkomsten waarbij advies wordt gegeven hoe u fit en gezond kan blijven en waar onder andere in wordt gegaan op het belang van een veilige woning, bewegen, goed kunnen zien en goede schoenen. En wilt u veilig op pad met de rollator? Laat deze dan checken! U kunt zich aanmelden voor een van de bijeenkomsten. Het volledige programma en hoe u zich aan kunt melden is terug te vinden op de website van Participe Amstelland.



Valpreventiecursussen. In Amstelveen worden het hele jaar door diverse valpreventiecursussen aangeboden die aansluiten bij verschillende beweegniveaus. De meeste cursussen duren 12-13 weken. Op de website van de gemeente vindt u hier meer informatie over. Ook vindt u hier meer tips voor veiligheid in en om het huis en over hoe u in beweging kunt blijven. Sommige zorgverzekeraars vergoeden cursussen om meer te bewegen en voor valpreventie vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor in de voorwaarden van uw verzekering.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.