Bijgewerkt: 19 april 2024

Vakantiereizen naar veilige landen worden niet meer afgeraden

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
11-05-2021

Het kabinet heeft besloten dat vanaf zaterdag 15 mei 2021 reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden. 

Zomer. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst. 

Het feit dat de groep gevaccineerden in heel Europa steeds groter wordt is bemoedigend, en zal tot uiting komen in lagere besmettingsniveaus. De situatie rond het coronavirus met mogelijke mutanten blijft echter onzeker en het is daardoor niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien. 

Het kabinet benadrukt dat ook daar waar vakantiereizen niet langer worden afgeraden, een vakantie of reis niet hetzelfde is als vóór de pandemie. Reizen blijft een risico omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat het coronavirus ergens oplaait. 

In de meeste landen gelden coronamaatregelen en daar moeten ook toeristen zich aan houden. Het kabinet roept vakantiegangers op om in het buitenland minimaal de Nederlandse basismaatregelen in acht te nemen, namelijk regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand houden, binnen blijven bij klachten en dan uzelf laten testen. Houd u aan de coronamaatregelen onderweg, op uw vakantiebestemming en bij thuiskomst. Ook als u al gevaccineerd bent. Overigens is het zo dat reizigers afkomstig uit groene en gele landen of regio’s vanaf 15 mei weer welkom zijn in Nederland.

Check vooraf het reisadvies. Het kabinet adviseert Nederlanders met reisplannen vooraf het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken om te bepalen of het land van bestemming veilig is, en of er inreisbeperkingen gelden, zoals quarantaine of een testverplichting. De reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie

Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om het reisadvies niet alleen te raadplegen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. De situatie in een land of regio snel kan immers snel veranderen. Ook is het belangrijk dat reizigers goed checken welke maatregelen onderweg gelden, zoals op de luchthaven, het station of in de landen waar mensen met de auto doorheen reizen op weg naar bestemming. Download de reisapp op www.wijsopreis.nl  en ontvang automatisch bericht als het reisadvies verandert. 

Veilige landen. Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten. 

Hoog risico. Landen of gebieden die door het RIVM zijn aangemerkt als hoog risicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies. Reizigers uit hoog risicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en worden dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test.

Voor mensen komend uit een zeer hoog risicogebied geldt binnenkort de verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan. Het moment waarop deze laatste maatregel ingaat, is afhankelijk van wanneer de wet van kracht wordt die dit mogelijk moet maken. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk binnenkort. 

Een land of gebied kan echter ook een oranje kleur hebben om veiligheidsredenen die niet zijn gerelateerd aan corona. Een land dat rood gekleurd is in het reisadvies is zeer onveilig, alle reizen naar dit land worden afgeraden. In de reisadviezen is informatie over de kleurcodes te vinden.

Digitaal Groen Reiscertificaat (Digital Green Certificate). Vaccineren helpt ons uiteindelijk uit de pandemie en geeft ons steeds meer vrijheden terug, ook om te reizen. In de EU loopt de besluitvorming voor het Digital Green Certificate waarmee mensen kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest op Covid-19 of immuniteit hebben opgebouwd na een recent doorgemaakte infectie. 



21 juni 2021 is de streefdatum van de Europese Commissie, waarop de Europese wetgeving die het Digital Green Certificate regelt van kracht moet zijn. De lidstaten krijgen naar alle waarschijnlijkheid vervolgens nog zes weken om alles technisch gereed te maken. In Nederland willen we zo snel mogelijk technisch gereed zijn en er wordt daarom naar gestreefd om deze overgangsperiode zo kort mogelijk te laten zijn. 

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld. Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Tweede stap openingsplan per 19 mei. Op 19 mei 2021 worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Binnen sporten. Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten sporten in groepen. Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden

Recreatie buiten. Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Kunst- en cultuurbeoefening binnen. Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneel-les kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren. 

Kunst en cultuur buiten. Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht. Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

Verhuurlocaties open. Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden. 

Terrassen langer open. Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.  

Contactberoepen. Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Reizen en zomervakantie. Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies. In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Reizen met openbaar vervoer. Vanaf 19 mei 2021 vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Vervolgstappen openingsplan. De derde stap in het openingsplan staat nu op z’n vroegst op 9 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het thuisbezoekadvies verhoogd naar 4 personen en kan de horeca voor uiteten binnen open. Op 1 juni 2021 horen we of deze derde stap gezet kan worden. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.