Bijgewerkt: 18 april 2024

VVD-Amstelveen informeert de burgers over het A9 project

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
13-03-2018

De werkzaamheden aan de A9 starten naar verwachting in 2020. Net als de Amstelveenlijn is dit voor Amstelveense begrippen een bijzonder groot project. Het is voorlopig voor velen ook nog een black-box. Veel Amstelveners, omwonenden van de A9 in het bijzonder, hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. In samenspraak met huidig woordvoerder Walter Vervenne stelt VVD kandidaat raadslid Arjan Gerritsen hierover dinsdag 13 maart 2018 vragen aan verantwoordelijk wethouder Raat in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur. 'Het duurt nog een paar jaar, voordat de werkzaamheden starten, maar de zorgen van omwonenden zijn er nu al. Nu de aanbesteding van het project is gestart, is het perfecte moment daar om als gemeente actief omwonenden te informeren.'

Informeren gebeurt overigens nu ook al. Hoe op dit moment wordt gecommuniceerd over het project is lovenswaardig te noemen. Boven de bibliotheek in het Stadshart is een informatiecentrum ingericht en via internet en nieuwsbrieven worden geïnteresseerden geïnformeerd. Rijkswaterstaat en de gemeente werken hierin samen. De concrete zorgen van omwonenden zijn daarbij echter nog onderbelicht gebleven. Het gaat vaak om hele praktische zaken: gaat er bouwverkeer door mijn straat rijden? Wordt eventuele schade aan mijn woning vergoed? ‘Dit is omgevingsmanagement in het klein, maar ontzettend belangrijk’, aldus Gerritsen, zelf omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Arjan Gerritsen burgerlid van VVD-Amstelveen


In grote projecten als de A9 wordt gewerkt met zogenaamde klanteisen. Ook de gemeente is een klant en heeft concrete eisen gesteld. In de aanbesteding vormen al deze eisen een kader waarbinnen de aannemer straks zijn werkzaamheden moet uitvoeren. Omdat de aanbesteding inmiddels is gestart, is ook duidelijk welke eisen de eindstreep hebben gehaald. Gerritsen: ‘het ideale moment dus om de communicatie hierover richting met name omwonenden concreter en persoonlijker te maken’. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de gemeente heeft geëist dat er géén bouwverkeer over het onderliggend wegennet mag rijden. Voor omwonenden en andere belanghebbenden is deze informatie vaak nog onbekend, maar voor het goed informeren en (gedeeltelijk) wegnemen van de bestaande zorgen niet minder belangrijk.

Gerritsen: ‘mijn voorstel zou zijn dat de gemeente, in samenwerking met Rijkswaterstaat, omwonenden en andere belanghebbenden over dit soort praktische zaken op korte termijn actief gaat informeren. Bijvoorbeeld met een zogenaamd digitaal A9-loket, gekoppeld aan de website Amstelveen InZicht. Iedereen moet daar met vragen terecht kunnen.

De komende jaren wordt in de achtertuin van vele Amstelveners hard gewerkt aan de A9. Voor het goed informeren van haar inwoners en daarbij de verwachtingen helder te maken, is ook een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. Omgevingsmanagement, hoe klein ook, is een noodzaak. Zeker bij dit type projecten'. Service naar de burger moet daarbij centraal staan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.